13 Μαϊου: Ημέρα του στόλου της Μαύρης θάλασσας!

Η 13η Μαΐου είναι η Ημέρα του Στόλου της Μαύρης θάλασσας, ο οποίος φέτος γιορτάζει τα 230 χρόνια από τη δημιουργία του. Ο στόλος είχε αρκετές ιστορικές μάχες και νίκες.

Το διάταγμα για την ίδρυση του στόλου της Μαύρης θάλασσας είχε υπογραφεί από την Αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β΄ ένα μήνα μετά από την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία στις 13 Μαΐου

του 1783. Η δημιουργία του υπαγορεύτηκε από την επικρατούσα διεθνή κατάσταση, επισημάνει η Λιουμπόφ Στολιαρόβα, διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών:

Το λεγόμενο Ανατολικό Ζήτημα, το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας στα τέλη του 18ου και όλο το 19ο αιώνα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχετιζόταν με τον έλεγχο της Ρωσίας των στενών της Μαύρης θάλασσας, με τις σχέσεις με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, με την τύχη των ορθόδοξων χριστιανικών ιερών κειμηλίων, τα οποία βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη. Γι’ αυτό η δημιουργία του στόλου της Μαύρης θάλασσας ήταν ένα μεγάλο γεγονός. Συνδέεται με τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, με την εξωτερική της πολιτική.

Μετά από 4 χρόνια η Αικατερίνη Β΄, η οποία συνοδευόταν από ξένους διπλωμάτες, επισκέφθηκε την Κριμαία. Ο στόλος της Μαύρης θάλασσας είχε ήδη στη διάθεσή του πάνω από πενήντα πολεμικά και μεταφορικά σκάφη, στα οποία υπηρετούσαν 13,5 χιλιάδες ναυτικοί. Την Αυτοκράτειρα χαιρέτησαν με βολές απ’ όλα τα κανόνια των σκαφών και φώναξαν: «Ζήτω η Αικατερίνη!». Ήταν ο στόλος μιας ναυτικής δύναμης, ο οποίος εξέπληξε τους ξένους επισκέπτες με το μικρό χρόνο της δημιουργίας του. Η πόλη και το λιμάνι της Σεβαστούπολης έγινε η κύρια βάση του. Τα επόμενα εκατό χρόνια η ιστορία του στόλου δοξάστηκε από τους Ρώσους ναυτικούς διοικητές όπως ο Φιόντορ Ουσακόφ, ο Μιχαήλ Λάζαρεφ, ο Πάβελ Ναχίμοφ, ο Βλαντίμιρ Ιστόμιν, ο Βλαντίμιρ Κορνίλοφ. Πολλές ηρωικές σελίδες προστέθηκαν στην ιστορία του στόλου μετά από τις ναυμαχίες του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, συνεχίζει η Λιουμπόφ Στολιαρόβα:

Ήταν η υπεράσπιση της Οδησσού και της Σεβαστούπολης. Ήταν η επιχείρηση αποβίβασης του Κερτς-Θεοδοσίας, η υπεράσπιση του Καυκάσου, και φυσικά, η απελευθέρωση του Νοβοροσίισκ. Περισσότεροι από διακόσιοι ναυτικοί του στόλου της Μαύρης θάλασσας έγιναν Ήρωες της Σοβιετικής Ένωσης.

Σήμερα η στρατηγική ένωση του στόλου της Μαύρης θάλασσας περιλαμβάνει πάνω από δυόμιση χιλιάδες σκάφη διαφόρων κατηγοριών. Οι κύριες βάσεις τους είναι η Σεβαστούπολη και το Νοβοροσίισκ. Ο αριθμός των ναυτικών ανέρχεται σε 21 χιλιάδες άτομα. Ο στόλος της Μαύρης θάλασσας παραμένει να είναι εγγυητής της ασφάλειας της χώρας στις νότιες περιοχές, είναι βέβαιος ο Ίγκορ Κοροτσένκο, γενικός συντάκτης του περιοδικού «Η εθνική άμυνα»:

Αναμένεται ότι τα επόμενα χρόνια ο στόλος θα παραλάβει νέες φρεγάτες και κορβέτες, οι οποίες θα είναι εξοπλισμένες με πυραυλικά επιθετικά οπλικά συστήματα, όπως επίσης θα παραλάβει και σύγχρονα ντιζελοκίνητα υποβρύχια. Όλα αυτά θα διασφαλίσουν την ισορροπία των δυνάμεων στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας και την ασφάλεια των ρωσικών συμφερόντων.

πηγη Φωνή της Ρωσίας

Keywords
Τυχαία Θέματα