Fitch: Πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι μια πιθανή επιλογή, σημειώνει ο επικεφαλής του τομέα κρατικών βαθμολογήσεων της Fitch, David Riley.

Τονίζει όμως πως είναι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα είναι μέλος της ευρωζώνης σε έναν χρόνο από σήμερα.

Ο David

Riley σημείωσε πως η χώρα θα παραμείνει στο επίκεντρο της κρίσης τους επόμενους μήνες καθώς προχωρά στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI.

Επίσης η Fitch δεν βλέπει υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας σε επίπεδα χαμηλότερα του AAA για φέτος, ενώ χώρες των οποίων η αξιολόγηση είναι υπό αναθεώρηση, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, είναι πιθανόν να υποβαθμιστούν κατά μία ή δύο βαθμίδες.

Για την Ιταλία, η Fitch εκτιμά ότι θα έχει προβλήματα στην αναχρηματοδότηση του χρέους της καθώς δεν υπάρχει τείχος προστασίας από την Ευρώπη και οι ανάγκες αναχρηματοδότησης είναι σημαντικές.

Κατά τα λεγόμενα των αναλυτών του οίκου, οι χώρες της ευρωζώνης θα χρειαστεί να δανειστούν περίπου 2 τρισ. ευρώ εντός του 2012. Από αυτό το ποσό περισσότερο από το μισό είναι κρατικό χρέος, το οποίο αντιμετωπίζει τον κίνδυνο υποβαθμίσεων, λέει ο κ. David Ridley, γενικός διευθυντής και επικεφαλής του Fitch Sovereign Group.

Οι προοπτικές είναι αρνητικές για τράπεζες χωρών όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία - αυτό δείχνει κυρίως τις αυξανόμενες ανησυχίες και τις επιπτώσεις στα χρηματοδοτικά κόστη, αλλά και στην ποιότητα ενεργητικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα