Άρωμα εκλογών στο υπουργικό συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο δήλωσε πως πλησιάζουμε στο τέλος της μεγάλης προσπάθειας για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση καταρτίστηκε ο τελικός προγραμματισμός για την ψήφιση όλων των εκκρεμοτήτων, που προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή των Βαΐων, δηλαδή ως τις 8 Απριλίου.

O Λουκάς Παπαδήμος στην εισήγηση του σημείωσε πως εκκρεμούν ακόμα 9 νομοθετήματα (νομοσχέδια

και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου) για να ολοκληρωθεί το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης.

Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε επίσης στην αυριανή συνεδρίαση του ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι θα έχει θετική απόφαση για τη συμμετοχή του στο δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της χώρας, συμμετοχή που θα ανέρχεται στο ποσό των 28 δισ. ευρώ.

Θετική χαρακτήρισε επίσης την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά 6 βαθμίδες από τον οίκο Fitch.

Ανέφερε όμως ότι τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα από την Ελλάδα, τα οποία αφορούν μέτρα για την εκπλήρωση υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα, αλλά και να ψηφιστούν από τη Βουλή νομοσχέδια και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, άμεσης προτεραιότητας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, εκκρεμεί η ψήφιση δύο νομοσχεδίων, τα οποία συζητούνται στην Ολομέλεια, ενώ ακόμα δεν έχουν κατατεθεί στη Βουλή άλλα τρία που συνδέονται τόσο με το πρώτο όσο και με το δεύτερο μνημόνιο. Υπάρχουν επίσης εννέα νομοσχέδια και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου τα οποία πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.

Ολόκληρη η εισήγηση του Λουκά Παπαδήμου έχει ως εξής:

Όπως γνωρίζετε, προσεγγίζουμε το τέλος της μεγάλης και πολυδιάστατης προσπάθειας για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας στα επόμενα χρόνια. Και μετά τη χθεσινή τελική έγκριση στο Eurogroup της χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους, και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καλούμαστε σήμερα να εγκρίνουμε –και αυτό είναι το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης– τη δανειακή σύμβαση μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Αυτή η δανειακή σύμβαση αναμένεται ότι θα υπογραφεί αύριο.

Επίσης, αύριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εξετάσει και εκτιμάται ότι θα εγκρίνει τη δική του συμμετοχή στο δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της Ελλάδας με ένα ποσό που θα ανέρχεται στα 28 δισεκατομμύρια ευρώ.

Χθες είχαμε και ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα των εξελίξεων των τελευταίων ημερών. Μετά την επιτυχή αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και ενόψει της αναμενόμενης έγκρισης του νέου χρηματοδοτικού πακέτου για την Ελλάδα, ο οίκος Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά 6 βαθμίδες, στη βαθμίδα Β-, από τη βαθμίδα της περιορισμένης χρεοκοπίας (restricted default).

Ήταν, πιστεύω, μια σημαντική εξέλιξη. Βεβαίως, ακόμη και μετά από αυτήν την αναβάθμιση, η
Keywords
Τυχαία Θέματα