«Χωρίς υπογραφή, δεν έχει χρήματα»

Τέσσερα «μίνι» μνημόνια καλούνται να υπογράψουν ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος και οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», οι υπογραφές τίθενται ως προαπαιτούμενο για τη διασφάλιση των χρημάτων που θα επιτρέψουν την εφαρμογή του PSI.

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας», δήλωσε κυβερνητικό στέλεχος, ενώ η επίσημη ολοκλήρωση της

συμφωνίας με τους ομολογιούχους θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της 30ής Ιανουαρίου.

Η χώρα μας θα πρέπει να υπογράψει τέσσερις Συμφωνίες Διευκόλυνσης Οικονομικής Ενίσχυσης (Financial Assistance Facility Agreement) και τέσσερα «μίνι» μνημόνια, τα οποία θα προβλέπουν τα μέτρα που θα πάρουμε μέχρι το 2015.

Οι τέσσερις συμφωνίες θα ενοποιηθούν σε ένα κείμενο, το οποίο θα πρέπει να φέρει τις υπογραφές των Λ. Παπαδήμου, Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη, όπως έγινε και για την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Τι προβλέπουν οι συμφωνίες

Η πρώτη Συμφωνία θα αφορά 30-35 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάκτηση των ομολόγων, στο πλαίσιο του PAI. Η δεύτερη θα αφορά τα 30- 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Η τρίτη, 30 δισ. ευρώ, θα δεσμευτεί για να καλύψει το μηδενισμό της αξίας των ομολόγων που έχουν δοθεί ως εγγύηση στην ΕΚΤ, σε άλλες κεντρικές τράπεζες και σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς. Η τέταρτη συμφωνία, περίπου 30 δισ. ευρώ αφορά τα ποσά που η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει για τα «κουρεμένα» ομόλογα καθώς και για την κάλυψη του ελλείμματος του 2012.

Τα συγκεκριμένα κείμενα θα δεσμεύσουν τη χώρα μέχρι το 2015, ενώ για το περιεχόμενό τους δεν θα υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης, μετά την υπογραφή και την κύρωσή τους από τη Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα