Δείτε το Mini Countryman Cooper D

21:21 2/9/2013 - Πηγή: NewsBomb

Πέντε πόρτες σε ένα υψωμένο αμάξωμα που ελάχιστα ξεπερνά σε μήκος τα 4μ. Δύσκολα μπορείς να συνηθίσεις πως έχεις ένα τέτοιο Mini στα χέρια σου. Μικρότερο από ένα Golf ή ένα Focus αλλά με χώρους για πέντε επιβάτες και πορτμπαγκάζ 350 λίτρων που θέτει αυτομάτως το Countryman στον πυρήνα της μικρομεσαίας κατηγορίας. Φέρει ολίγον από μικρό Crossover όμως για να το ρίξεις στα δύσκολα θα πρέπει να απευθυνθείς στην τετρακίνητη έκδοση ALL4.

Το Mini Countryman είναι ένα ευχάριστο αυτοκίνητο για αποδράσεις. Αν και κάπως σκληρό σε άνεση παραμένει ένα αυτοκίνητο που εξιτάρει τον οδηγό του, όπως όλα τα μοντέλα Mini. Σφικτό, με άμεσο τιμόνι, συμπεριφορά ακριβείας και καλό πάτημα στο δρόμο. Έχει ποιοτικά υλικά, καλό φινίρισμα και σχεδιασμό που απλά, δεν αντιγράφεται!

Στην εποχή όπου όλοι αναλογίζονται το κόστος χρήσης ενός αυτοκινήτου, η πρόταση του Countryman με κινητήρα diesel φαντάζει ιδανική. Πολύ καλή η βασική έκδοση One D με τον πετρελαιοκινητήρα 90 ίππων όμως αν θες κάτι παραπάνω σε ισχύ και σε ροπή θα πρέπει να ανέβεις στην έκδοση Cooper D. Ο κινητήρας diesel είναι ο ίδιος, στα 1,6 λίτρα με Turbo, μόνο που εδώ η απόδοση φθάνει στους 112 ίππους και η ροπή, στα 270 Nm αποδιδόμενα από τις 1.750 σ.α.λ. Τράβηγμα και δύναμη στις χαμηλές-μεσαίες στροφές είναι το χαρακτηριστικό αυτής της έκδοσης. Βγαίνει επίσης και η εξίσωση με το βάρος , πολύ σημαντική παράμετρος σε ένα τόσο μικρό αυτοκίνητο που ζυγίζει όσο ένα οικογενειακό (1.385 κιλά).

Οι εργοστασιακές καταναλώσεις είναι όλες κάτω από τα 5 λίτρα/100 χλμ. με την μέση να βρίσκεται στα 4,4 λίτρα/100 χλμ. Στα δικά μας χέρια έδειξε 5,5 λίτρα/100 χλμ. όμως ουδόλως το… λυπηθήκαμε! Βοήθησε και το εξάρι κιβώτιο με την καλή κλιμάκωση.

Σε ότι αφορά στους ρύπους CO2 τα 115 γρ./χλμ. είναι μια πολύ καλή τιμή για 1600άρι diesel με τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας να προσδιορίζονται στα 103 ευρώ. Για την επίτευξη αυτής της τιμής στους ρύπους αλλά και γενικότερα στην κατανάλωση, το Countryman Cooper D βασίζεται και στις υπηρεσίες ενός συστήματος Start & Stop αλλά και του γνώριμους υστήματος shift indicator όπου ο οδηγός ενημερώνεται για το πότε πρέπει να αλλάξει σχέση στο κιβώτιο για να επιτύχει την καλύτερη δυνατή κατανάλωση.

Στις λοιπές επιδόσεις τα 10,9’’ που απαιτούνται για την επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα και τα 9,7’’ στην ρεπρίζ 80-120 χλμ./ώρα με 4η ή 5η σχέση δίνουν μια πρώτη εικόνα για την ενεργητική ασφάλεια του αυτοκινήτου. Τα δε 185 χλμ./ώρα της τελικής ταχύτηταςπροσδιορίζουν και τον τουριστικό χαρακτήρα του μοντέλου.

Η πιο αδύναμηέκδοση One D με τους 90 ίππουςκοστίζει 23.800 ευρώ. Τα26.200 ευρώπουκοστίζει η έκδοση Cooper D βρίσκεται αυτή την περίοδο εκτός του ενδιαφέροντος της αγοράς συνεπώς κατά το πλείστον απευθύνεται σε χρήση μέσω leasing. Επίσης, υπάρχει διαθέσιμη και ητετρακίνητη έκδοση ALL4 που κοστίζει περίπου2.000 ευρώ επιπλέον. Τέλος, το Mini Countryman Cooper D μπορεί να αποκτηθεί καιμέσω χρηματοδότησης με μηνιαία δόση από περίπου 300 ευρώ.

Φώτης Ραΐσης

Πηγή: Carzine.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα