Δράσεις για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας

Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ξεκίνησε την υλοποίηση δράσεων με σκοπό να φέρει τους μαθητές πιο κοντά στην αγορά εργασίας, να ενδυναμώσει τις δεξιότητές τους όπως και να τους ενθαρρύνει να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα και διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.


Κεντρικό σημείο αναφοράς συνιστά η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας σε συνεργασία βέβαια με τις ευρωπαϊκές πολιτικές

για την επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας καθώς και της Ατζέντας 2020.

Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Τεχνικής - Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, αποτελεί μόνο την αρχή.

Η υποστήριξη και η ποιοτική αναβάθμιση της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, προς όφελος της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης και γενικά του κοινωνικού συνόλου είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στις δράσεις του Υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΘ που υλοποιούνται, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Δράσεις Επιχειρηματικότητας στα σχολεία, που σημαίνουν:

Προγράμματα Αγωγής Σταδιοδρομίας, που σχετίζονται με Προσωπική Ανάπτυξη & Καλλιέργεια Δεξιοτήτων Ζωής, Εργασιακές Σχέσεις & Τομείς Επαγγελμάτων, Εκπαίδευση & Κατάρτιση, Σπουδές & Εργασία στην Ευρώπη, Επιχειρηματικότητα. Ενδεικτικά, κατά τη σχολική χρονιά 2010-2011 υλοποιήθηκαν πανελλαδικά περίπου 700 Προγράμματα Αγωγής Σταδιοδρομίας.

Το θεσμό του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, που παρέχει συμβουλευτική στήριξη στους μαθητές, σχετικά με θέματα σταδιοδρομίας καθώς και έγκυρη πληροφόρηση για σπουδές και επαγγέλματα. «Ημέρες Σταδιοδρομίας», όπου παρουσιάζονται ευκαιρίες εκπαιδευτικής σταδιοδρομίας σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και ευκαιρίες σταδιοδρομίας σε προγράμματα μεταγυμνασιακής ή μεταλυκειακής κατάρτισης.

Συνεργασία Υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΘ με το Σωματείο «Επιχειρηματικότητα Νέων»/JuniorAchievementGreece (ΣΕΝ/JAGreece).

Να σημειωθεί πως το Υπουργείο Παιδείας ΔΒΜΘ, συνεργάζεται για δύο συνεχείς σχολικές χρονιές (2010-2011 και 2011-2012)με το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο “Επιχειρηματικότητα Νέων” (ΣΕΝ).

Η συνεργασία αυτή, έχει το χαρακτήρα συμπληρωματικής δραστηριότητας στα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,στο πλαίσιο εφαρμογής του θεσμού του ΣΕΠ, στα προγράμματα «Αγωγής Σταδιοδρομίας», στα μαθήματα «Οικιακή Οικονομία», «Αρχές Οικονομίας», «Τεχνολογίας» καθώς και στο πλαίσιο της «Ερευνητικής Εργασίας (Project)» (για τα ΕΠΑΛ στα αντίστοιχα μαθήματα).

Κατά τη σχολική χρονιά 2010-2011 συμμετείχαν στα προγράμματα του ΣΕΝ/JA Greece55 Δημόσια και 65 Ιδιωτικά Σχολεία, με σύνολο μαθητών 8.039 μαθητές.

Μεταξύ των μελλοντικών του δράσεων, το Υπουργείο Παιδείας ΔΒΜΘ έχει συμπεριλάβει το Πρόγραμμα Μαθητείας Αποφοίτων ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ και ΙΕΚ για Απόκτηση Επαγγελματικής Εμπειρίας.

Στόχος του προγράμματος είναι η μαθητεία,μέσω υπο
Keywords
Τυχαία Θέματα