Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Διαφορετικά είναι σήμερα τα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων με κοινά όμως θέματα το άνοιγμα των τραπεζών στις ελεύθερες περιοχές και την γενικότερη οικονομική κατάσταση, καθώς και μια «νομοθεσία» που αφορά την αναδιάρθρωση ανείσπρακτων χρεών που θα συζητηθεί σήμερα στην ψευδοβουλή.

Άλλα θέματα που απασχολούν τον τ/κ Τύπο είναι η συγκέντρωση ιατρικών αποβλήτων του νοσοκομείου στην κατεχόμενη Λευκωσία, η υπόθεση

εξαπάτησης με ψευδείς αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, η διακοπή ρεύματος από την ΚΙΒ ΤΕΚ σε τζαμί, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Τα πρωτόκολλα σήμερα στην βουλή» γράφει ότι η ψευδοβουλή θα συζητήσει σήμερα δύο «νομοσχέδια» για την αναδιάρθρωση των παλιών χρεών που περιλαμβάνουν τέσσερα κριτήρια και οι συντελεστές θα διευκολύνονται. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί ρεπορτάζ με κόσμο στις ελεύθερες περιοχές για την κρίση και σημειώνει πως κάποιος δήλωσε ότι κανείς δεν κρατά πάνω από 10 ευρώ στο πορτοφόλι του και αυτά τα ξοδεύει μόνο για φαγητό. Αλλού γράφει ότι η ένωση υπεραγορών και παντοπωλείων στα κατεχόμενα κατήγγειλε ότι προϊόντα που προορίζονται για τις καντίνες του κατοχικού στρατού μέσω παράνομων οδών πωλούνται σε σουπερ μάρκετ.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Τέλος στην εξαπάτηση» αναφέρεται στη δίκη για την υπόθεση των ψευδών εγγράφων για δήθεν αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και αφορούσε αυτή τη φορά πατέρα και γιο, τους Ιρφάν και Μουσταφά Ρασίμογλου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παρά το γεγονός ότι εδώ και 12 μέρες οι τράπεζες είναι κλειστές στις ελεύθερες περιοχές, οι Ε/κ μετέβαιναν στα κατεχόμενα και έπαιρναν χρήματα με πιστωτικές κάρτες από τράπεζες εκεί και χαρτοπαικτικές λέσχες. Αλλού γράφει ότι στο «πανεπιστημιακό» νοσοκομείο εγγύς Ανατολή έγινε για πρώτη φορά εγχείριση «βασικού κυττάρου» με την οποία πήραν κύτταρο από τα οστά του ασθενή και το τοποθέτησαν στην αρτηρία κι έτσι σώθηκε το πόδι του.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Νοσοκομείο που σκορπίζει αρρώστιες» αναφέρεται στα σκουπίδια του «κρατικού» νοσοκομείου στην κατεχόμενη Λευκωσία που πετάγονται σε ακάλυπτο χώρο πίσω από το κτίριο και λόγω των προβλημάτων στον «δήμο» Λευκωσίας κανείς δεν τα μαζεύει με αποτέλεσμα να αποτελεί εστία μόλυνσης. Δημοσιεύει δε ολοσέλιδη σχεδόν φωτογραφία από τον σκουπιδότοπο με τα ιατρικά απόβλητα και γράφει ότι ακόμη και το «υπουργείο υγείας» ξέχασε πως πρόκειται για νοσοκομείο. Ως δεύτερη είδηση γράφει πως μετά το πρωτοσέλιδο για το πρόβλημα μεταφοράς παιδιών με ειδικές ανάγκες από τα χωριά τους στο κέντρο αποκατάστασης, αυτό λύθηκε και το «υπουργείο εργασίας» προχωρεί στην αγορά νέου λεωφορείου.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Στο σκοτάδι το εκκλησίασμα» γράφει πως η συντεχνία των εργαζομένων στην «αρχή ηλεκτρισμού» ΚΙΒ ΤΕΚ, συνεχίζοντας την διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους χρωστούν και έτσι έκοψε το ρεύμα 86000 ΤΛ (περίπου 40.000 ευρώ) στο τζαμί Φατίχ στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ενώ αναμένεται σήμερα ν’ ανοίξουν οι τράπεζες στις ελεύθερες περιοχές, πολλά καταστήματα, λόγω της έλλειψης ρευστότητας έβαλαν κλειδαριά και οι δρόμοι άδειασαν. Αλλού αναφέρεται στο οδικό ατύχημα με δύο τραυματίες, εκ των οποίων ο 20χρονος οδηγός εντοπίστηκε με ένδειξη αλκοόλης 201 μιλιγκράμ.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Εδώ μένουν άνθρωποι!» αναφέρεται σε μια παράγκα χωρίς ρεύμα, ανάμεσα σε σκουπίδια, σε περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας όπου μένει μια οικογένεια που περιμένει βοήθεια για μια ανθρώπινη ζωή ενόψει των «δημοτικών εκλογών» στις 7 Απριλίου. Αλλού αναφέρεται στην καταγγελία για λαθρεμπόριο προϊόντων που προορίζονταν για τις καντίνες του κατοχικού στρατού και κατέληξαν σε σούπερ μάρκετ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η «νομοθεσία» για την αναδιάρθρωση των δανείων που είναι ανείσπραχτα θα συζητηθεί σήμερα στην ψευδοβουλή

Keywords
Τυχαία Θέματα