Η ΕΚΤ προσφέρει 3ετή δάνεια στις τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να προχωρήσει σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου για να ενισχύσει την ρευστότητα των τραπεζών.

Συγκεκριμένα η ΕΚΤ θα χορηγήσει στις τράπεζες της ευρωζώνης δάνεια διάρκειας έως τρία έτη.

Ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ

Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι οι σχετικές πράξεις αναχρηματοδότησης διάρκειας 36 μηνών θα αντικαταστήσουν τις τρέχουσες πράξεις 12μηνης λήξεως.

Η ΕΚΤ θα καλύπτει το σύνολο της ζήτησης που θα εκδηλώνεται από τις τράπεζες στις σχετικές δημοπρασίες και θα προβλέπεται και οψιόν αποπληρωμής των δανείων που θα παρέχονται μετά από ένα έτος.

"(Τα νέα μέτρα) είναι για να διασφαλίσουν την μεγαλύτερη πρόσβαση του τραπεζικού κλάδου σε ρευστότητα και να διευκολύνουν τη λειτουργία της αγοράς χρήματος στη ζώνη του ευρώ", είπε ο Ντράγκι σε συνέντευξη τύπου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα κάνει αποδεκτά ως εχέγγυα για παροχή ρευστότητας, καλυμμένα ομόλογα τραπεζών (asset backed securities), με αξιολόγηση Α.

Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε επίσης ότι η ΕΚΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό για το 2011 και το 2012.

Η κεντρική τράπεζα είπε ότι οι προβλέψεις του Δεκεμβρίου για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη κυμαίνονται μεταξύ 1,5%-1,7% για το 2011, έναντι εκτιμήσεων για 1,4%-1,8% το Σεπτέμβριο και στο -0,4%-1% για το 2012, έναντι 0,4%-2,2% το Σεπτέμβριο.

Αντίστοιχα, οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό αναθεωρήθηκαν ελαφρώς ανοδικά στο 2,6%-2,8% για το 2011, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 2,5%-2,7% και στο 1,5%-2,5% για το 2012, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 1,2%-2,2%.

Λίγο νωρίτερα και καθώς ξεκινά η πιο κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής από συγκρότησης του ευρώ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε, όπως αναμενόταν ευρέως, σε μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο 1%, κατά την διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης καθορισμού πιστωτικής πολιτικής στην Φρανκφούρτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα