Έκδοση 3ετων χρεογράφων από το ΥΠΟΙΚ

17:10 8/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Στην έκδοση τριετών χρεογράφων στην εγχώρια αγορά συνολικού ποσού 50 εκατομμυρίων ευρώ, με ονομαστικό επιτόκιο 6% και ημερομηνία ισχύος την 4η Ιανουαρίου του 2012, προχωρεί στις 21 Δεκεμβρίου το Υπουργείο Οικονομικών, μετά την πολιτική συναίνεση που επιτεύχθηκε σε σχέση με τα δημοσιονομικά μέτρα και η οποία στέλλει αισιόδοξα μηνύματα στην αγορά.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΓΔΔΧ) του Υπουργείου Οικονομικών Φαίδων Καλοζώης, ο οποίος εξέφρασε αισιοδοξία ότι ”η έκδοση των 50 εκ.

ευρώ θα υπερκαλυφθεί”.

”Είναι τεράστιες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε αλλά ειδικά τώρα η πολιτική συναίνεση όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα έδωσε πολλά μηνύματα αισιοδοξίας και είναι πολύ θετικές οι προοπτικές”, πρόσθεσε.

Ο κ. Καλοζώης εξήγησε ότι ”η έκδοση αφορά την χρηματοδότηση αναγκών του δημοσίου μέσα στο 2012”, καθώς μέσα στον Ιανουάριο λήγει σημαντικό ποσό χρέους.

Ανέφερε ότι η έκδοση ”αποσκοπεί να καλύψει εκείνο το κομμάτι των χρεογράφων που λήγουν και που κατέχεται από μικρούς και μεσαίου μεγέθους εγχώριους επενδυτές”.

”Η έκδοση θα απευθύνεται κυρίως σε μικρούς και μεσαίου μεγέθους επενδυτές στην εγχώρια αγορά και σε αυτή θα μπορούν να συμμετάσχουν νομικά και φυσικά πρόσωπα νοουμένου ότι η ελάχιστη επένδυση που θα κάνουν θα είναι 5.000 ευρώ”, πρόσθεσε.

Οπως είπε, ”στις 4 Ιανουαρίου λήγουν μεγάλα ποσά που κατέχονται κυρίως από τράπεζες” και ανέρχονται συνολικά σε 427 εκ. ευρώ, προσθέτοντας ότι ”με την δημοπρασία αυτή επιδιώκουμε να καλύψουμε τα ποσά τα οποία κατέχονται από φυσικά πρόσωπα και μικρούς θεσμικούς επενδυτές, όπως για παράδειγμα Ταμεία Προνοίας και άλλα” και είναι μικρότερο από 50 εκ. ευρώ.

”Κρίναμε πως υπάρχει και ένα κομμάτι της αγοράς το οποίο δεν είναι τράπεζες και θα ήταν καλό να το αξιοποιήσουμε με την έκδοση χρεογράφων”, σημείωσε.

Αναφέροντας ότι ”είναι όλη η Ευρωζώνη που έχει πρόβλημα”, ο κ. Καλοζώης είπε ότι ”κάθε χώρα προσπαθεί πλέον να αξιοποιήσει όλα τα τμήματα της αγοράς της ακόμη και αν αυτά στο παρελθόν θεωρούνταν μικρά και ασήμαντα, οι συνθήκες είναι τέτοιες που κάθε κράτος θέλει να αξιοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους της οικονομίας της”.

Στόχος, συνέχισε, ”είναι η άντληση 50 εκ. ευρώ αλλά ο Υπουργός Οικονομικών έχει εξουσία να αποδεχθεί οποιοδήποτε ποσό υπερκάλυψης”.

Κληθείς να πει γιατί έχει επιλέγει η υφιστάμενη περίοδος έκδοσης χρέους, ο κ. Καλοζώης είπε ότι ο πρώτος λόγος είναι η πολιτική συναίνεση που επιτεύχθηκε όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα που στέλλει θετικά μηνύματα στην αγορά.

Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τον κ. Καλοζώη, για την απόφαση να γίνει η δημοπρασία στις 21 Δεκεμβρίου είναι ενόψει λήξεων χρέους στις 4 Ιανουαρίου και λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

”Είχαμε πει πως θα ξαναβγούμε στην αγορά με τη λήψη απόφασης για υιοθέτηση των μέτρων”, σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι ”τα μεγάλα ποσά που λήγουν τον Ιανουάριο αφενός είναι εξασφαλισμένα από το ρωσικό δάνειο και

Keywords
Τυχαία Θέματα