Η Ελλάδα ξανά στο «στόχαστρο»

Αρνητικό κλίμα διαμορφώθηκε χθες για τη χώρα μας καθώς για άλλη μια φορά σειρά αξιωματούχων προέβησαν σε αρνητικές δηλώσεις και σχόλια για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας.

Ντράγκι: Δεν μπορεί να δοθεί άλλος χρόνος

Ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δήλωσε από τη Φρανκφούρτη ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να δοθεί περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους

της το οποίο έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, το ελληνικό αίτημα να γίνει δεκτό ένα μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχει στην κατοχή του η Κεντρική Τράπεζα «θα ισοδυναμούσε με νομισματική χρηματοδότηση», κάτι το οποίο απαγορεύεται από τις συνθήκες της ΕΕ...

Προειδοποίηση ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε έμμεσα ότι δεν θα εκταμιεύσει το δικό του μερίδιο για να δοθεί στην Ελλάδα η δόση των 31,5 δισ.ευρώ αν εκτιμηθεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο (αν δηλαδή θεωρηθεί ότι θα είναι πάνω από το 120% του ελληνικού ΑΕΠ το 2020). Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ έχει θέσει ως όρο για να συνεχίσει τη χρηματοδότηση το ελληνικό χρέος να είναι κάτω από το 120% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ελλάδας μέχρι το 2020.

Το Ταμείο ανέφερε ότι αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που προβλέπεται να εμφανιστεί στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε και αυτό δεν θα εκταμιεύσει το μέρος της δόσης που του αναλογεί.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις είπε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις στην Αθήνα αν και επεσήμανε με νόημα ότι το ζήτημα είναι «επείγουσας σημασίας». Τα σχόλια του κ. Ράις για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ -όπως εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg- υποδεικνύουν ότι πιθανή συμφωνία για τα μέτρα που θα μειώνουν τα ελλείμματα της Ελλάδας δεν αρκεί για να ξεμπλοκάρει τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Σόιμπλε: Μόνο η Ελλάδα δεν έχει πρόοδο

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε και αυτός χθες ότι αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται να δοθεί επιμήκυνση στην Ελλάδα. Ο κ. Σόιμπλε θεωρεί ότι από όλες τις χώρες που έχουν δεχθεί διεθνή βοήθεια μόνο η Ελλάδα, «η οποία βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση δεν έχει σημειώσει πρόοδο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες από το Βερολίνο.

Μετά από αυτό το μπαράζ αρνητικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας, το Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, αναμένεται να είναι ένα πραγματικό θρίλερ, με τη δόση των 31,5 δις. ευρώ να μένει μετέωρη.

Διαβάστε επίσης:

Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα μέτρα

Η τρόικα οδηγεί σε κραχ την Ελλάδα


Keywords
Τυχαία Θέματα