Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» για 10 εκατομμύρια Έλληνες

Θα καταγράφουν μέχρι και πόσα κυβικά εκατοστά νερού καταναλώνουμε!

Σε άνευ προηγουμένου «ηλεκτρονικό φακέλωμα», και μάλιστα αναδρομικά, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο θα καταγράψει μέσω του TAXIS σε ετήσια βάση τις καταθέσεις, τα δάνεια, τις πιστωτικές κάρτες, τις ασφαλιστικές εισφορές, τους λογαριασμούς κινητών και σταθερών τηλεφώνων, τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των ΔΕΚΟ και τις ιατρικές

δαπάνες.

Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε διασταυρώσεις για να εντοπίσει περιστατικά φοροδιαφυγής καθώς και να επιβάλλει φόρους σε πολίτες, τα εισοδήματα των οποίων δεν έχουν δηλωθεί, ενώ έχουν αποκτήσει ακίνητα που δεν δικαιολογούνται.

Ζητά αναλυτικά στοιχεία

Έτσι, το οικονομικό επιτελείο ζητά από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, ασφαλιστικά ταμεία, κλινικές, χρηματιστήριο, ΔΕΚΟ, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, να στείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο των πελατών τους.

Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρωθούν με τις δαπάνες και τα εισοδήματα που αναγράφονται στις φορολογικές δηλώσεις κάθε χρόνο και όπου υπάρχουν διαφορές να επιβάλλονται φόροι και αυστηρά πρόστιμα.

Ειδικότερα, οι τράπεζες, μεταξύ αυτών και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα δημόσια θεραπευτήρια και οι κλινικές των ταμείων ασφάλισης, οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και οι εταιρείες ύδρευσης, θα πρέπει να διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ αρχεία που εμπεριέχουν στοιχεία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος.

Ποια στοιχεία θα αποστέλλονται

Τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, καθώς και τα ιδρύματα πληρωμών διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών στοιχεία που αφορούν σε:

α) δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις,

β) υπόλοιπο και κινήσεις λογαριασμών, ενεργών ή μη, που άνοιξαν ή έκλεισαν.

γ) κάθε άλλο στοιχείο αναγκαίο στις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης του φόρου καθώς και στις διαδικασίες του ελέγχου και των διασταυρώσεων.

Σχετικά με τα δάνεια προς πελάτες / κατοίκους (ιδιώτες και επιχειρήσεις), διαβιβάζονται:

α) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ή επίσημη επωνυμία χρηματοδοτικού ιδρύματος,

β) ΑΦΜ του δανειολήπτη,

γ) ΑΔΤ ή αριθμός διαβατηρίου, ημερομηνία, τόπος γεννήσεως και διεύθυνση κατοικίας δανειολήπτη, εφόσον δεν υπάρχει ΑΦΜ.

δ) Το είδος του δανείου,

• 01=στεγαστικό δάνειο

• 02=καταναλωτικό δάνειο

• 03=επιχειρηματικό δάνειο

ε) Ημερομηνία χορήγησης του δανείου,

στ) Νόμισμα τήρησης του δανείου, σε ISO code 4217,

ζ) Υπόλοιπο δανείου στην αρχή της περιόδου τ

Keywords
Τυχαία Θέματα