Καταδίκασαν την επίθεση στη Σομαλία οι ΗΠΑ

02:27 5/4/2012 - Πηγή: NewsBomb

Την «εξοργιστική» επίθεση αυτοκτονίας στο Μογκαντίσου η οποία στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους καταδίκασε κυβέρνηση των. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο πρόεδρος της εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Σομαλίας καθώς και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της αφρικανικής χώρας.

«Η επίθεση της αλ Σεμπάμπ στο Εθνικό Θέατρο, που μόλις άνοιξε ξανά, είναι άλλη μια ένδειξη ότι εμποδίζει τον δρόμο της Σομαλίας προς την ειρήνη και τη σταθερότητα κι επιδεικνύει γιατί την απορρίπτει ο λαός της Σομαλίας», ανέφερε σε ανακοίνωση

του Λευκού Οίκου ο Τζέι Κάρνεϊ.

Στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας εκφράζονται ακόμα συλλυπητήρια στο σομαλικό λαό και τονίζεται ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της αλ Σεμπάμπ.

Η οργάνωση Σεμπάμπ, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που διέπραξε μια γυναίκα καμικάζι, ανέφερε ότι είχε στόχο να δολοφονήσει κυβερνητικούς υπουργούς. Ανάμεσα στους παριστάμενους σε μια εκδήλωση για την πρώτη επέτειο από το άνοιγμα του νέου δορυφορικού τηλεοπτικού καναλιού της χώρας ήταν ο πρωθυπουργός και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.

Η Σομαλία φιλοδοξεί να στείλει δύο αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου κι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος επίσης καταδίκασε την επίθεση, είπε ότι η χώρα του θα καλωσορίσει τους Σομαλούς αθλητές στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου και «θα σταθεί πλάι τους στην μνήμη της πολύ λυπηρής απώλειας» για τη χώρα.

Αν και οι μαχητές της Σεμπάμπ, η οποία θεωρείται συνδεδεμένη με την αλ Κάιντα, απέσυραν τους μαχητές τους από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου στον περασμένο Αύγουστο, πλήττουν συχνά στόχους στην καρδιά της παραθαλάσσιας πόλης χρησιμοποιώντας βόμβες, όλμους, επιδρομές και βομβιστές-καμικάζι σε αποστολές αυτοκτονίας.

Ένας στρατιώτης ο οποίος φρουρούσε το θέατρο είπε ότι η φρουρά σταμάτησε τη γυναίκα, αλλά η ομάδα ασφαλείας του πρωθυπουργού επέμεινε να αφεθεί να εισέλθει στο χώρο διότι είχε ταυτότητα αστυνομικίνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, είχε στόχο τον πρωθυπουργό της χώρας.

Σύμφωνα με την Αφρικανική Ένωση έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν, ενώ, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της ειρηνευτικής της δύναμης, της AMISOM, στο Μογκαντίσου ο πρωθυπουργός είναι «ασφαλής και σώος».

Keywords
Τυχαία Θέματα