Νέα επεισόδια στην Τουρκία και νέες διαδηλώσεις σήμερα

15:58 2/6/2013 - Πηγή: NewsBomb

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν αργά τη νύχτα και στην Άγκυρα, εκεί όπου διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν στα γραφεία του Ερντογάν.

Για άλλη μια φορά η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει πορεία των χιλιάδων διαδηλωτών που δεν φοβήθηκαν και κατέβηκαν ξανά στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική βία.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή οι διαδηλωτές

απάντησαν ρίχνοντας πέτρες πριν καταστρέψουν διαφημιστικές πινακίδες, φωτεινούς σηματοδότες και σπάσουν τα τζάμια των γύρω καταστημάτων. Δύο αυτοκίνητα και ένα περίπτερο με εφημερίδες τυλίχτηκαν στις φλόγες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, 56 άνδρες των δυνάμεων της τάξης τραυματίστηκαν, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας Μουαμέρ Γκιουλέρ έχουν γίνει 939 συλλήψεις.

Πληροφορίες για 2 νεκρούς

Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για τουλάχιστον 2 νεκρούς και για πάνω από 1.000 τραυματίες. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι νεκροί δεν είναι από νέες συγκρούσεις αλλά από τραυματίες των επεισοδίων της Παρασκευής που υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Νέες διαδηλώσεις προγραμματίζονται σήμερα

Οι διαδηλωτές έχουν προγραμματίσεις νέες πορείες για σήμερα σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, ενώ και στο εξωτερικό πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις συμπαράστασης.

Στις Βρυξέλλες εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να σταθούν στο πλάι του τουρκικού λαού, ζητώντας την παραίτηση Ερντογάν. Στα πανό των διαδηλωτών κυριάρχησαν φωτογραφίες του Κεμάλ καθώς και συνθήματα υπέρ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος που είχε ιδρύσει ο ίδιος το 1923.

Στη Νέα Υόρκη εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες βράδυ την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές στην Τουρκία.

Αντιπολίτευση και ΗΠΑ πιέζουν Ερντογάν

Από χθες το απόγευμα οι δυτικές χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Βέρα Λούκας δήλωσε ότι οι ειρηνικές λαϊκές διαδηλώσεις είναι μέρος της δημοκρατικής έκφρασης. «Περιμένουμε από τις Αρχές να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Το Foreign Office είχε προειδοποιήσει τους Βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν την Κωνσταντινούπολη και τις περιοχές με ταραχές και διαδηλώσεις.

Αλλά και εντός των τειχών οι αντιδράσεις για την υπέρμετρη χρήση βίας των αρχών έναντι των διαδηλωτών προκάλεσαν την παρέμβαση του ίδιου του Τούρκου Προέδρου! Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ απηύθυνε έκκληση να επικρατήσει η «λογική» και η «ηρεμία» στις διαδηλώσεις: «Πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα απέναντι στις διαδηλώσεις αυτές, οι οποίες έχουν προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος καλώντας την αστυνομία να ενεργήσει «με μέτρο».

Αντιμέτωπος με ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα διαμαρτυρίας μετά την άνοδο του κόμματός του στην εξουσία το 2002, ο Ερντογάν έδωσε τελικά χθες εντολή στις δυνάμεις της τάξης να αποχωρήσουν από την πλατεία και το μικρό πάρκο Γκεζί. Ωστόσο ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θα υπαναχωρήσει στην απόφασή του να υλοποιηθεί το οικιστικό σχέδιο.

Διαβάστε επίσης:

«Βούλιαξε» η πλατεία Ταξίμ από τους διαδηλωτές

Στο πλευρό των Τούρκων Drogba και Messi: Δείτε τι έγραψαν στο twitter!

Απίστευτη αγριότητα: Αστυνομικό όχημα παρασύρει διαδηλωτή στην Τουρκία

Συγκλονιστικές εικόνες στο twitter από τα επεισόδια στην Τουρκία

Keywords
Τυχαία Θέματα