Ομπάμα: Σε ομηρεία το δημόσιο, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι «ζητούν λύτρα»

Δεν θα υποκύψει στον «εκβιασμό» των Ρεπουμπλικάνων, διεμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, οι οποίοι ζητούν την απόσυρση της μεταρρύθμισης για την υγεία, γνωστή και ως «Obamacare», ως όρο για να βγει το δημόσιο των ΗΠΑ από το αδιέξοδο.


Περίπου 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται ήδη σε καθεστώς υποχρεωτικής αργίας άνευ αποδοχών, μετά την αποτυχία συμφωνίας για τον προϋπολογισμό στο Κογκρέσο, μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.

«Απαίτησαν

λύτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η τελευταία προσπάθεια που απέτυχε, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, ήταν η έγκριση χρηματοδότησης για τρία κρατικά προγράμματα, που αφορούσαν τους βετεράνους, τα εθνικά πάρκα και τη λειτουργία των υπηρεσιών της πρωτεύουσας των ΗΠΑ.

«Αυτό το 'λουκέτο' δεν έχει να κάνει με τις δαπάνες ή το χρέος ή τον προϋπολογισμό», τόνισε ο Ομπάμα σε δηλώσεις του από το Λευκό Οίκο. «Αυτό το 'λουκέτο' θέλει να καθυστερήσει τις προσπάθειές μας να αποκτήσουν υγειονομική ασφάλιση πολίτες που δεν έχουν. Αυτό, πάνω από όλα τα άλλα, μοιάζει να είναι το ζητούμενο για τους Ρεπουμπλικάνους αυτές τις ημέρες», είπε.

Η πλευρά των Δημοκρατικών εναποθέτει τις ελπίδες της στους πιο μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους-μέλη του Κογκρέσου, για τους οποίους αναμένει να διαφοροποιηθούν από τη σκληρή γραμμή των συναδέλφων τους, που συντάσσονται με τους υπερσυντηρητικούς του Κόμματος του Τσαγιού.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, οι εκλεγμένοι Ρεπουμπλικάνοι από την περιοχή της Φιλαδέλφεια χαρακτηρίζονται ως πιο προοδευτικοί, οι οποίοι ενδέχεται να συμβάλουν ώστε να λήξει το πρώτο «λουκέτο» μετά από 17 χρόνια στο δημόσιο των ΗΠΑ, ακούγοντας και την κοινή γνώμη.

Δημοσκόπηση αναφέρει η πλειοψηφία των Αμερικανών κατηγορεί τη στρατηγική των Ρεπουμπλικάνων για το αδιέξοδο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 72% των ψηφοφόρων διαφωνεί με το «κλείσιμο» του δημοσίου, ώστε να μπλοκαριστεί η μεταρρύθμιση Ομπάμα για την υγεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα