Οι παράμετροι της χρεοκοπίας

Εντός των επόμενων ωρών ή ελάχιστων ημερών προβλέπεται να υπάρξει αρχική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και του Νταλάρα, επικεφαλής της Διεθνούς των Τραπεζών και των Ασφαλιστικών Ταμείων, για εθελοντική διαγραφή χρέους που διακατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές.

Η εμπλοκή που είχε συμβεί από τη προηγούμενη εβδομάδα συσχετίζεται με ένα ιδιότυπο power game

μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών, που ελέγχονται από τον άξονα Βερολίνου - Παρισιού σε συνεργασία με το ΔΝΤ, απέναντι στις αγορές και τους ιδιώτες πιστωτές. Η διελκυστίνδα είχε στη βάση της το επιτόκιο του PSI, αλλά στην ουσία είχε ως στόχο τον ανταγωνισμό για το ποιος βάζει τους κανόνες του παιχνιδιού.

Οι όροι του PSI

Καταλήγουμε μάλλον σε ένα επιτόκιο για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, που θα ξεκινά από το 3%, ικανοποιεί έτσι την θέση της Ευρώπης και του ΔΝΤ και καταλήγει μεσοσταθμικά μεταξύ του 4,1%- 4,8%, που αναμένεται να κριθεί. Ουσιαστικά με αυτά τα επιτόκια το PSI θα φθάσει σε διαγραφή περίπου 65%, αντί του αρχικού 50%. Το πολύ ενδιαφέρον είναι το κατά πόσον θα υπάρξει σε αυτό ρήτρα που θα συσχετίζει την πορεία ανάπτυξης της Ελλάδας με την αύξηση του επιτοκίου στο PSI. Δηλαδή εάν η Ελλάδα στις επόμενες δεκαετίες σημειώσει αναπτυξιακή δυναμική να πληρώσει αναλόγως μεγαλύτερο μέρος του διεγραμένου στην πρώτη φάση ποσοστού του χρέους της.

Εάν συμφωνηθεί για παράδειγμα μέχρι το Σαββατοκύριακο το ύψος του «κουρέματος» και οι προδιαγραφές, θα χρειασθεί μια διαδικασία περίπου ενός μηνός, στη συνέχεια προκειμένου οι ιδιώτες πιστωτές κατά περίπτωση να συμφωνήσουν αν θα συμμετάσχουν σε αυτό ή θα προτιμήσουν να περιμένουν να λήξουν τα ομόλογα για να τα εισπράξουν στο όλο τους. Σε μια περίπτωση που δεν υπάρξει μεγάλη προθυμία, είναι ήδη έτοιμη η ελληνική κυβέρνηση, με νομοθετική ρύθμιση να κάνει το «κούρεμα» υποχρεωτικό.

Η Ελλάδα σε default μέχρι…

Σε όλες τις περιπτώσεις και όπως με σαφήνεια περιέγραψε με ανακοίνωση του ο οίκος Fitch η Ελλάδα θα μπει σε καθεστώς μονομερούς, προσωρινής χρεοκοπίας, επίπεδο Default. Αυτή η κατάσταση θα διατηρηθεί για όσο θα εξελίσσεται το PSI και θα συζητείται ταυτόχρονα η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δις ευρώ, με το δεύτερο επί της ουσίας Μνημόνιο, πολύ χειρότερο του πρώτου.

Η συζήτηση για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση θα γίνει σε συνθήκες μονομερούς επιβολής των όρων από την Ευρώπη και την Τρόικα, σε βάρος της Ελλάδας. Τελευταίες πληροφορίες μιλούν για ένα «μαστίγιο» και ένα «καρότο». Το «μαστίγιο» συσχετίζεται με την απώλεια του ελέγχου από την Ελλάδα του ελέγχου επί της δημόσιας περιουσίας της, των κρατικών επιχειρήσεων, ακόμη και των μελλοντικών εσόδων από την εξόρυξη φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Η Ελλάδα από πλευράς διοίκησης θα μετατραπεί σε προτεκτοράτο κατ’ουσίαν της Γερμανίας και της Γαλλίας. Οι εσωτερικές υποτιμήσεις, η κατάρρευση της κοινωνικής προστασίας, τα εργασιακά δικαιώματα, η νομοθεσία, η Δημόσια Διοίκηση συνολικά με την συγκρότηση του κράτους, θα βρεθούν υπό καθεστώς αποφασιστικής αρμοδιότητας της τρόικας.

Keywords
Τυχαία Θέματα