Παραλογισμός με τα φάρμακα

Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις: Δεν πληρώνουμε τις αδιαφανείς επιστροφές. Οι υπερβάσεις οφείλονται στην ανικανότητα της Πολιτείας

Αντίθετος με την επιβολή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback) εμφανίζεται ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, με την οποία διαμαρτύρεται για καθυστέρηση εφαρμογής των μέτρων που θα οδηγούσαν σε ισοδύναμη συμμετοχή όλων των

εταίρων που μετέχουν στην αλυσίδα του φαρμάκου.

Συσχετίζει επίσης τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις με τους φαρμακοποιούς στο θέμα του rebate (επιστροφή για φάρμακα που συνταγογραφήθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία) θέτοντας θέμα χρεών από τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία.

Ο ΣΦΕΕ αναφέρει χαρακτηριστικά, πως οι καθυστερήσεις πληρωμών προς τους φαρμακοποιούς οδηγούν σε απώλεια του rebate φαρμακείων της τάξης των 5 εκατ. ευρώ το μήνα. Και αντίστοιχα, εφόσον η καθυστέρηση αποτελεί υπαιτιότητα του κράτους οι αντίστοιχες απώλειες δεν θα πρέπει να απαιτούνται ως clawback από την βιομηχανία.

Ο ΣΦΕΕ δηλώνει αντίθετος προς την καταβολή των 152,6 εκατ. ευρώ του clawback, ζητά να προσδιοριστεί ο τρόπος υπολογισμού προς κάθε εταιρία, και σημειώνει πως τα χρέη είναι ανεξέλεγκτα, θέτοντας θέμα ομαλού εφοδιασμού της αγοράς με φάρμακα.

Η επιστολή προς τον υπουργό Ανδρέα Λυκουρέντζο έχει ως εξής:

«Mε μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από ΜΜΕ ότι η Πολιτεία πρόκειται εντός των προσεχών ημερών να στείλει στις φαρμακευτικές εταιρείες τις πράξεις για την επιβολή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback). Επιπλέον ενημερωθήκαμε ότι το Υπουργείο από το μέτρο αυτό υπολογίζει ότι θα εισπράξει 152,6 εκ. ευρώ.

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε, κε Υπουργέ, για μια ακόμη φορά να σας ενημερώσουμε ότι ο ΣΦΕΕ είναι κάθετα αντίθετος με την επιβολή του εν προκειμένω μέτρου, το οποίο βρίσκεται εκτός κάθε λογικής, την οποία η Κυβέρνησή σας έχει κληθεί να υπηρετήσει.

Πιο συγκεκριμένα, τη στιγμή που το πρωταρχικό ζητούμενο είναι η διαφάνεια και η αξιοπιστία, ο τρόπος υπολογισμού της εξωνοσοκομειακής δαπάνης συνεχίζει να βρίθει λαθών και ανακριβειών (εφόσον εξακολουθεί να μην υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής υπολογισμού, ένα τελικό συμφωνημένο αποτέλεσμα, το οποίο να εξαιρεί, ως είναι λογικό, τον ΦΠΑ και τη δαπάνη για τα αμιγώς νοσοκομειακά φάρμακα).

Επιπλέον, η Πολιτεία εμμένει σε εφαρμογή οριζόντιων μέτρων, τη στιγμή που ηθελημένα ή μη έχει καθυστερήσει όλο το πρώτο εξάμηνο την υλοποίηση των ήδη νομοθετημένων μέτρων και μεταρρυθμίσεων στο φάρμακο, που πρέπει να αφορούν ισομερώς όλους τους εταίρους στη διακίνηση και κατανάλωση των φαρμάκων.

Εν κατακλείδι, το μέτρο του clawback ενθαρρύνει και ωθεί την Πολιτεία, πράγμα το οποίο έγινε, να μην παίρνει τα όποια μέτρα εξορθολογισμού του φαρμακευτικού προϋπολογισμού, επειδή η βιομηχανία μας θα κληθεί να πληρώσει την ανεπάρκεια της Πολιτείας στο τέλος της ημέρας. Και γι' αυτό τον απλό λόγο είμαστε κάθετα αντίθετοι.

Οι φαρμακευτικές επιχε

Keywords
Τυχαία Θέματα