Πώς οι ναζί κατέκτησαν την εξουσία

Όλη η πορεία του ναζιστικού κόμματος από το 6,55% του 1924 ως την ανάληψη της καγκελαρίας από τον Χίτλερ 9 χρόνια αργότερα –και οι ομοιότητες με όσα βιώνει η Ελλάδα σήμερα.

Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο

Λένε ότι η ιστορία τείνει να επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Αλλά στην φάρσα υπάρχει πάντα κάποιος περίγελως, κάποιος που υφίσταται τα πάνδεινα, για να μπορούν να διασκεδάζουν οι άλλοι. Είναι δύσκολο να συγκρίνει κανείς την ιστορία της Γερμανίας

της δεκαετίας του ’20 και του ’30 με όσα βιώνει η Ελλάδα σήμερα, για πάρα πολλούς λόγους: Εμείς δεν βγήκαμε από ένα παγκόσμιο πόλεμο, ούτε υπήρξαμε υπερδύναμη αμέσως πριν την κατάρρευσή μας. Και, βεβαίως, ποτέ δεν είχαμε ούτε το μέγεθος της οικονομίας, ούτε την παραγωγική μηχανή μιας Γερμανίας, ώστε να μπορούμε να μετρήσουμε με συγκρίσιμα νούμερα την τότε κατάσταση με την τωρινή.

Μπορούμε όμως να παρατηρήσουμε εύκολα το πώς γεννήθηκαν παρόμοιες συμπεριφορές, το πώς μεγεθύνθηκαν τα άκρα, το γιατί η ρητορική των λαϊκιστών ήταν και είναι τόσο επιτυχημένη και, βεβαίως, να μιλήσουμε για την συμπεριφορά των φασιστών –που τότε έφτασαν στην εξουσία και μετά διέλυσαν ολόκληρο τον κόσμο, ενώ σήμερα ξαναπλώνουν την απαράδεκτη συμπεριφορά τους στην καθημερινή μας ζωή. Το αν ο περίγελως της σημερινής φάρσας θα είναι τελικά η Χρυσή Αυγή, η λαϊκίζουσα Αριστερά ή ολόκληρη η Ελλάδα, μέλλει να το δούμε. Αλλά όσο περνάει από το χέρι μας, μπορούμε να παλέψουμε να μην είναι το τελευταίο από τα τρία...

Η γέννηση του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος

Ο Αδόλφος Χίτλερ είχε ένα αγαπημένο παιχνίδι από πιτσιρίκι: το πόλεμο. Στην αρχή έπαιζε καουμπόυδες και Ινδιάνους, όταν αργότερα ξεκίνησε ο πόλεμος στη Νότια Αφρική, έπαιζε Μπόερς εναντίον Άγγλων. Όταν ξέσπασε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος έσπευσε να καταταγεί. Ήταν 27 ετών και πολέμησε γενναία κατά των Βέλγων και των Βρετανών. Λίγο πριν το τέλος του, και ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο, αναρρώνοντας από τα τραύματά του στα χαρακώματα, ξέσπασαν στην Γερμανία πολλές κομμουνιστικές εξεγέρσεις, που σε πολλές περιπτώσεις είχαν για οργανωτές Εβραίους. Μια παραστρατιωτική ομάδα, που φορούσε καφέ στολές, κατέστειλε τις εξεγέρσεις και αποτέλεσε τον προπομπό για τα SA του ναζιστικού κόμματος. Τα νέα αυτά, η τεράστια προδοσία όπως την έβλεπε ο Χίτλερ και ο τρόπος καταστολής της, τον στιγμάτισαν για πάντα.

Η συνθήκη των Βερσαλλιών, την οποία αναγκάστηκε να υπογράψει η ηττημένη Γερμανία διέλυσε το ηθικό του λαού της. Δεν ήθελαν να πληρώσουν τις αποζημιώσεις, θεωρώντας ότι σκοπός των Βρετανών και των Γάλλων ήταν να τούς κάνουν να πεινάσουν. Δεν ήθελαν να διαλύσουν τον στρατό τους, φοβούμενοι τις γύρω χώρες και την κομμουνιστική απειλή. Δεν ήθελαν να χάσουν τις περιοχές που αναγκάστηκαν να παραδώσουν (περίπου 10% της συνολικής έκτασης της Γερμανίας). Διαλυμμένοι οικονομικά και, πάνω απ’ όλα ηθικά, έψαχναν για έναν αποδιοπομπαίο τράγο. Ο Χίτλερ τούς πρόσφερε πολλούς.

Ξεκίνησε το 1920 ως απλό μέλος του μικρού Εργατικού Κόμματος Γερμανίας, αλλά η προπαγάνδα του κατά των Εβρ

Keywords
Τυχαία Θέματα