«Η ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΟΞΥΝΕΤΑΙ»

Με μελανά χρώματα περιέγραψε η Αλέκα Παπαρήγα τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις, εκτιμώντας ότι η κρίση βαθαίνει, οξύνεται και περιπλέκεται.

«Η είσοδος της Ισπανίας στον μηχανισμό θα επηρεάσει την Λατινική Αμερική, ενώ η κρίση στο τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας θα επηρεάσει και την Τουρκία, καθώς ισπανικά ομόλογα ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ τα έχουν τουρκικές τράπεζες» ανέφερε η γραμματέας του ΚΚΕ μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στο «Πάρκο Α. Τρίτσης».

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι ο λαός υφίσταται

τις άμεσες επιπτώσεις του Μνημονίου στην ζωή του, αλλά και με ευθύνη των άλλων κομμάτων, παραμένει ακόμα θολό και μπερδεμένο το αν η κρίση οφείλεται στο Μνημόνιο ή το αντίστροφο. «Δεν έφερε το Μνημόνιο την κρίση, η κρίση έφερε το Μνημόνιο. Ακόμα κι αν το καταργήσουν, τα προβλήματα θα είναι μπροστά μας γιατί αιτία είναι η καπιταλιστική κρίση», υπογράμμισε.

Αναφερόμενη στην Ισπανία είπε ότι η χώρα δεν είχε Μνημόνιο, αλλά όλο το πακέτο αλλαγής εργασιακών σχέσεων προς το χειρότερο και άλλα μέτρα έχουν περάσει στην Ισπανία εδώ και 10 χρόνια.

Η κρίση στην Ελλάδα εκκολαπτόταν από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, αρχές 2000, είπε η κ. Παπαρήγα, αναφέροντας πως στις αρχές του 2000, 11 βιομηχανικοί κλάδοι στην Ελλάδα σε επίπεδα παραγωγής ήταν κάτω από τα αντίστοιχα της δεκαετίας του ’70, ενώ μια σειρά βιομηχανικοί κλάδοι έφευγαν από την Ελλάδα.

«Όταν μια σειρά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. λένε ότι ‘το Μνημόνιο απέτυχε’ σημαίνει ότι ψάχνουν μια ‘άλλη συνταγή’. Το Μνημόνιο ως προς τους ταξικούς του στόχους πέτυχε, γιατί τα μέτρα του δεν αποσκοπούσαν στην ανάκαμψη της οικονομίας, λένε ότι ‘δεν γίνονται επενδύσεις’, μα στην κρίση δεν γίνονται επενδύσεις, απαξιώνεται και καταστρέφεται πρώτα η εργατική τάξη, καταστρέφεται ένα μέρος του κεφαλαίου μετά, και κατόπιν γίνονται–αν γίνουν–επενδύσεις και αυτές εκεί όπου μεγιστοποιείται η κερδοφορία του κεφαλαίου», είπε η κ. Παπαρήγα, τονίζοντας ότι τα μέτρα του Μνημονίου καθυστέρησαν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα γιατί υπήρχε ένα κίνημα το οποίο εμπόδισε κάτι τέτοιο, και στο οποίο το ΚΚΕ συνέβαλε με την πολιτική του γραμμή και την προσπάθειά του.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι η κρίση δεν οφείλεται στους «κλέφτες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», ανέφερε ότι αναμφισβήτητα υπάρχουν «παράσιτα», ωστόσο, πρόσθεσε, ότι το ΚΚΕ θέλει η προσοχή του λαού να συγκεντρωθεί στην νόμιμη κλοπή, κύριες πλευρές της οποίας είναι η ταξική εκμετάλλευση, οι ιδιωτικοποιήσεις, η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μετά το Μάαστριχτ, η φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, τα οποία όλα έγιναν νόμιμα.

«Στην φάση της βαθιάς κρίσης το ζήτημα της ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου και της αποδέσμευσης από την ΕΕ είναι η μόνη προοπτική για τον λαό», υπογράμμισε.

Παρατήρησε μάλιστα πως στην Ελλάδα πρώτη φορά συμβαίνει οργανωμένη «από τα πάνω» μετακίνηση από ένα κόμμα σε ένα άλλο, και πρόσθεσε ότι η «καρατόμηση» του Γιώργου Παπανδρέου–«για την οποία καθόλου δεν λυπόμαστε»–τον οποίο η αστική τάξη εγκαλούσε γιατί ούτε τ

Keywords
Τυχαία Θέματα