Σε δίκη ο 94χρονος Εβρέν για το πραξικόπημα στην Τουρκία

Για εγκλήματα κατά του κράτους αναμένεται να δικαστούν ο Τούρκος πρώην στρατηγός Κενάν Εβρέν και ο τότε αρχηγός της Αεροπορίας απόστρατος πτέραρχος Ταχσίν Σαχίνκαγια.

Ο Εβρέν ήταν επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας που έκανε το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου του 1980 στην Τουρκία. Από το 1982 μέχρι το 1989 θήτευσε ως ο έβδομος πρόεδρος της Τουρκίας.

Σήμερα, τουρκικό δικαστήριο επικύρωσε το κατηγορητήριο σε βάρος των δύο υπέργηρων ανδρών, που συντάχθηκε την περασμένη εβδομάδα, ανοίγοντας το δρόμο για τη διεξαγωγή δίκης.

Την περασμένη εβδομάδα, τριάντα και

πλέον χρόνια μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος, ο ειδικός εισαγγελέας Χουσεΐν Γκιορουσέν ανακοίνωσε ότι ο ειδικός ανακριτής που ερευνούσε την υπόθεση παραπέμπει σε δίκη τόσο τον 94χρονο Εβρέν όσο και τον Σαχίνκαγια και προτείνει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Η ομάδα που πραγματοποίησε το πραξικόπημα του 1980 ήταν πενταμελής. Μαζί με τον Εβρέν και τον Σαχίνκαγια ήταν οι τότε αρχηγοί Στρατού, στρατηγός Νουρετίν Ερσίν, Ναυτικού, ναύαρχος Νεζάτ Τουμέρ, και Χωροφυλακής, στρατηγός Σεντάντ Τζελάσουν, όμως κανείς από αυτούς δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

Keywords
Τυχαία Θέματα