Σκοτεινά σημεία στη συμφωνία βλέπουν οι αναλυτές

Μπορεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δήλωσαν την ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι επιτευχθεί συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής και η ελληνική κυβέρνηση να βγήκε με σχεδόν πανηγυρικό τρόπο να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της, όμως αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία και περιμένουν στην γωνία τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Pimco : «Ο κίνδυνος μειώθηκε, αλλά δεν εξαλείφθηκε»

Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση – δήλωση του επικεφαλής της Pimco Ελ – Εριάν μετά την ανακοίνωση της απόφασης για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%,

ενίσχυση των τραπεζών και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF).

Ο επικεφαλής της Pimco χαρακτήρισε «ρεαλιστικό» το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% καθώς και την ενίσχυση του EFSF, ώστε να προστατευτούν χώρες όπως η Ιταλία, αλλά τόνισε πως θα πρέπει να αποσαφηνιστούν κρίσιμα ζητήματα όπως οι διαδικασίες για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο ρόλος της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, το τελικό μέγεθος του EFSF καθώς και η προέλευση των χρημάτων που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Deutsche Bank: Αν δεν είναι αυτό χρεοκοπία τότε τι είναι χρεοκοπία;

Πιο επιθετική ήταν στο σχόλιο της η μεγάλη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.

«Aν η περίπτωση της Ελλάδας δεν συνιστά χρεοκοπία, τότε ποια κατάσταση στο μέλλον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χρεοκοπία;» διερωτώνται οι αναλυτές της σχολιάζοντας τα συμπεράσματα και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης.

Στην έκθεσή του με τίτλο «πρώτες σκέψεις για τις αποφάσεις της Συνόδου» ο οίκος, αναφερόμενος στην απόφαση των Βρυξελλών για haircut 50% στο ελληνικό χρέος, με στόχο τη μείωσή του στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, επισημαίνει ότι για να καμφθούν τελικά οι ενστάσεις των τραπεζιτών έπρεπε να τεθεί επί τάπητος η απειλή για την ολοκληρωτική χρεοκοπία της Ελλάδος.

«Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ισχυρίστηκε ότι η Ευρώπη απέφυγε τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Για να περιμένουμε όμως να δούμε τι θα αποφανθούν οι οίκοι αξιολόγησης», σχολιάζει μεταξύ άλλων η Deutsche Bank.

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο οίκος προειδοποιεί, πως παρά τα μεγαλεπίβολα σχέδια των Ευρωπαίων, ο κίνδυνος πιστωτικής κρίσης δεν έχει πλήρως εξαλειφθεί. «Πώς η υπερβολική απομόχλευση μπορεί να ποσοτικοποιηθεί, καθοριστεί και εντέλει αποφευχθεί παραμένει ένα μείζον ερώτημα», διερωτάται η Deutsche.

Εστιάζοντας στις αποφάσεις για την ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF) περί το 1 τρις, μέσω δύο επιλογών (πιστωτική αναβάθμιση και όχημα ειδικού σκοπού), ο οίκος κάνει λόγο για κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση που ενισχύουν την αισιοδοξία, αλλά ζητά ταυτόχρονα περισσότερες λεπτομέρειες και μεγαλύτερη σαφήνεια.

Citi: Πολλά ερωτηματικά από τη συμφωνία

Πολλές λεπτομέρειες που ενδέχεται να αποτελέσουν σημαντικά εμπόδια στο μέλλον διαπιστώνει η Citi στις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών, που αφήνουν ανοιχτά «πολλά ερωτηματικά».

Σύμφωνα με τη Citi, οι απο

Keywords
Τυχαία Θέματα