Συμφωνία ΔΕΠΑ - Bulgargaz για το φυσικό αέριο

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης και ο Dimitar Gogov, διευθύνων σύμβουλος της Bulgargaz υπέγραψαν στη Σόφια σύμβαση συνεργασίας μεταξύ ΔΕΠΑ και της βουλγαρικής εταιρείας Bulgargaz για την αμοιβαία κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων με φυσικό αέριο λόγω εκτάκτων συνθηκών.


Η ΔΕΠΑ θα προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη βουλγαρική εταιρεία

Bulgargaz για την κάλυψη έκτακτων αναγκών της ελληνικής αγοράς και αντίστοιχα θα τροφοδοτεί τη βουλγαρική εταιρία, όταν προκύπτουν ανάλογες ανάγκες στη βουλγαρική αγορά.

Η τροφοδοσία του βουλγαρικού δικτύου από τη ΔΕΠΑ, θα πραγματοποιείται εφόσον δεν διαταράσσεται ο ομαλός εφοδιασμός της ελληνικής αγοράς.

Να σημειωθεί πως η πρόσφατη κρίση στον εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο που οδήγησε και σε προβλήματα στην παραγωγή ενέργειας, προκλήθηκε από τη διακοπή των παραδόσεων μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού και καλύφθηκε με αυξημένη χρήση των εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.

Η ΔΕΠΑ και η Bulgargaz συνεργάζονται ήδη για την κατασκευή του αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), έργο το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 και θα επιτρέψει στη γειτονική χώρα, όπως αναφέρει η ΔΕΠΑ σε σχετική ανακοίνωση να προμηθεύεται ποσότητες φυσικού αερίου μέσω του Ελληνικού δικτύου, αυξάνοντας την ασφάλεια της τροφοδοσίας της βουλγαρικής αγοράς.

Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «Οι χώρες της ευρύτερης περιοχής διέρχονται δύσκολη ενεργειακά περίοδο καθώς ο βαρύς χειμώνας έχει αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτηση» και πρόσθεσε:

«Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει όλες οι πλευρές να λειτουργούν από κοινού, προς αμοιβαίο όφελος του κοινωνικού συνόλου. Με τη συμφωνία μεταξύ των εταιρειών μας, η συνεργασία αυτή αποκτά περισσότερο συστηματικό χαρακτήρα. Με τη Βulgargaz έχουμε εξαιρετική συνεργασία τόσο στα θέματα παραλαβών ρωσικού φυσικού αερίου, όσο και για την κατασκευή του IGB. Μετά τη νέα συμφωνία, η συνεργασία και οι σχέσεις των δύο εταιρειών, γίνεται ακόμη στενότερες προς όφελος και των δύο πλευρών».

Keywords
Τυχαία Θέματα