Συναλλαγματική συμφωνία – μαμούθ μεταξύ Ινδίας-Ιαπωνίας

Μετά την δέσμη συμφωνιών μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας για την ενίσχυση της οικονομικής τους συνεργασίας, οι Ιάπωνες προχωρούν σε μια ακόμη συνεργασία αυτή την φορά με την Ινδία.

Συγκριμένα προχώρησαν σε συναλλαγματική συμφωνία ύψους 15 δισ. δολ με την Ινδία, σε μια νέα ενέργεια σύσφιξης των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών.

Βάσει της συμφωνίας, οι δύο χώρες θα πραγματοποιούν swap των νομισμάτων

τους με αμερικανικά δολάρια και θα έχουν πρόσβαση στα συναλλαγματικά αποθέματα και των δύο ώστε να αντιμετωπίζουν τυχόν προβλήματα ρευστότητας.

«Εν μέσω κλίματος διεθνούς οικονομικής αβεβαιότητας, η εξασφάλιση της σταθερότητας των κεφαλαιαγορών είναι πιο σημαντική για την επίτευξη της σταθερής οικονομικής των δύο χωρών» δηλώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Yoshihiko Noda και ο Ινδός ομόλογός του Manmohan Singh.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η συμφωνία θα δώσει ώθηση στην ισοτιμία της ινδικής ρουπίας, που για το 2011 είναι το ασιατικό νόμισμα με την χειρότερη πορεία, καθώς υπάρχουν έντονες ανησυχίες για μαζική φυγή των ξένων θεσμικών επενδυτών από τον Ινδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα