Τουρκία-Συρία: Σειρήνες πολέμου μετά την κατάρριψη

Στο «κόκκινο» είναι οι σχέσεις της Τουρκίας-Συρίας, μετά την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο την Παρασκευή παραβίασε τον συριακό εναέριο χώρο.

Αμέσως μετά το συμβάν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν είναι δυνατόν να αγνοήσει το γεγονός. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε τηλεφωνική του επικοινωνία το βράδυ του Σαββάτου με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της

Βρετανίας και της Ρωσίας, ενημέρωσε τους ομολόγους για το τι ακριβώς έχει γίνει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν κυρώσεις.

Σε σημερινές του δηλώσεις είπε πως το τουρκικό αεροσκάφος δεν είχε καμιά σχέση με την κρίση στη χώρα και απλώς πραγματοποιούσε δοκιμές ενός συστήματος ραντάρ. Επισήμανε πως το αεροσκάφος δεν εκτελούσε "μυστική αποστολή", πετούσε μόνο του σε μια δοκιμαστική πτήση και δεν έφερε όπλα. Επίσης ο τούρκος υπουργός υπογράμμισε πως το αεροσκάφος βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο.

Η Συρία αφού αρχικά ζήτησε επίσημα συγνώμη, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αργότερα υποστήριξε ότι εξάσκησε το «κυριαρχικό της δικαίωμα» εναντίον ενός «άγνωστου» αεροσκάφους που είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας, Τζιχάντ Μακντισί, σε δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό Α Χαμπέρ, ανέφερε ότι η Συρία δεν γνώριζε την προέλευση του αεροσκάφους, αποσαφηνίζοντας ότι «δεν υπήρχε έχθρα εναντίον της Τουρκίας. Ήταν απλώς μία ενέργεια υπεράσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας».

Με την τύχη των δυο των δύο πιλότων του F4 να παραμένει ακόμα άγνωστη το θερμόμετρο ανάμεσα στις δυο πλευρές έχει ανέβει επικίνδυνα. Χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, έκανε συστάσεις για αντιμετώπιση της κατάστασης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας με διπλωματικά μέσα, θέτοντας μάλιστα στη διάθεση των χωρών την υποστήριξη του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, ο κ. Μπαν «εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού και ειδικά για τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις του συμβάντος στην περιοχή». Ο ΓΓ είπε πως οι σκέψεις του είναι στις οικογένειες των αγνοουμένων πιλότων και «συνεχάρη την Τουρκία για την συγκράτηση που επέδειξε στην αρχική της αντίδραση».

Σήμερα και το Ιράν κάλεσε την Άγκυρα και την Δαμασκό να δείξουν «αυτοσυγκράτηση». Η Τεχεράνη «ζήτησε και από τις δύο πλευρές να δείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και εξέφρασε την ελπίδα το θέμα αυτό να επιλυθεί ειρηνικά μέσω διαλόγου ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε το βράδυ του Σαββάτου με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα