Βενιζέλος: «Προϋπόθεση η 6η δόση για την πληρωμή μισθών - συντάξεων»

Καθησυχαστικός προσπάθησε να εμφανιστεί ο υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος , στην ομιλία του στην Βουλή όσον αφορά τα δημοσιεύματα για τις συντάξεις και τους μισθούς.

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως θα καταβληθούν «εμπροθέσμως και πλήρως» οι μισθοί και οι συντάξεις - αλλά για να συμβεί αυτό, «θα πρέπει τα διαθέσιμα του Δημοσίου να επαρκούν, να μπορούμε να καλύψουμε τις δανειακές

μας ανάγκες. Να κάνουμε δηλαδή όσα απαιτούνται προκειμένου να μας καταβληθεί η εμπροθέσμως η 6η δόση».

«Η δημοσιονομική προσαρμογή, μας επιβλήθηκε να γίνει σε ταχύ χρόνο με πάρα πολύ σκληρούς όρους. Αν μπορούσαμε μόνοι μας να καθορίσουμε την πορεία μας το διάστημα 2009-14, θα κάναμε ενδεχομένως άλλες επιλογές. Πρόκειται όμως για καταστάσεις αναγκαστικές, συμφωνίες που απορρέουν από συγκεκριμένο συσχετισμό δυνάμεων και εμείς θα πρέπει να σταθμίσουμε τι προτάσσουμε και τι επείγει - και να απαντήσουμε στον πολίτη ότι υπάρχει ο μισθός του, η σύνταξή του και το ασφαλιστικό του ταμείο». Η δε εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, είναι «ό,τι σημαντικότερο, πρακτικό και άμεσο μπορούμε να κάνουμε για την ανεργία, την στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων».

«Η συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου είναι μια μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία - παράθυρο ευκαιρίας για τη χώρα. Δεν χρειάζεται να είμαστε αμήχανοι ούτε επαμφοτερίζοντες όταν καλούμαστε να τοποθετηθούμε για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης» ανέφερε στην ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κος Βενιζέλος παρατήρησε πως «όλοι εδώ μέσα γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει άλλη συγκροτημένη πολιτική πρόταση. Μπορεί να θέλουν κάποιοι πολιτική έξω απ' την Ευρώπη, αλλά αυτό δεν είναι διατυπωμένο κατά τρόπο ολοκληρωμένο και υπεύθυνο. Μπορεί να θέλουν κάποιοι μιαν άλλη Ευρώπη, αλλά αυτή θα πρέπει να προκύψει με αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων. Εμείς πρέπει και σ' αυτό να κάνουμε το θεμελιώδες μας καθήκον: Να σώσουμε τη χώρα, να ανακτήσουμε την αξιοπρέπεια της χώρας, να δώσουμε στον έλληνα πολίτη το δικαίωμα να αισιοδοξεί και να ελπίζει».

Απορρίπτοντας κατ' αρχήν τις ενστάσεις περί την συνταγματική συμβατότητα του νέου κυβερνητικού σχήματος, ο κος Βενιζέλος ανέφερε πως η νέα κυβέρνηση «είναι η κατά το Σύνταγμα κυβέρνηση, έχοντας από το άρθρο 82 του Συντάγματος την αρμοδιότητα να καθορίζει και να κατευθύνει την γενική πολιτική της χώρας, με σεβασμό βεβαίως στη βούληση της Βουλής, προς την οποία απολογείται. Δεν υπάρχει όμως κενό ευθύνης και αρμοδιότητας».

Keywords
Τυχαία Θέματα