18ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στην Αυστραλία

10:46 23/9/2011 - Πηγή: TVNea

Πολυάριθμες ελληνικές ταινίες, σύγχρονες και κλασικές θα προβληθούν φέτος στο 18ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου που οργανώνουν οι ελληνικές κοινότητες Αυστραλίας. Στη Μελβούρνη, η έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους του Como Centre με την προβολή της ταινίας του Δημήτρη Ψαθά «Ζητείται Ψεύτης». Στο Σίδνεϊ, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου επιστρέφει στις αίθουσες του Norton Street Palace Cinemas Leichhardt στις 13 Οκτωβρίου επίσης με την ταινία «Ζητείται Ψεύτης»,
στη διασκευασμένη εκδοχή με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη.
Φέτος, το φεστιβάλ διαθέτει ένα από τα καλύτερα προγράμματα στην ιστορία του θεσμού. Περιλαμβάνονται ταινίες με διεθνείς διακρίσεις: κωμωδίες, δράματα, ντοκιμαντέρ και τρία κλασικά έργα του Μιχάλη Κακογιάννη. Το γέλιο συνεχίζεται  με την μεγάλη επιτυχία...
«Μια φορά και ένα …μωρό» του Νίκου Ζαπατίνα. Πρωταγωνιστούν ο Πέτρος Φιλιππίδης και ο Σάκης Μπουλάς, υποδυόμενοι δύο διαφορετικούς τύπους ανδρών, που ενώνονται με ένα εγκαταλελειμμένο μωρό. Είναι μια κωμωδία με πολλές και απρόβλεπτες καταστάσεις. «Το Έτερον Ήμισυ» του Βαγγέλη Σεϊτανίδη ρίχνει μια ματιά στα όσα είμαστε έτοιμοι να προβούμε προκειμένου να βρούμε το άλλο μας μισό. Πρωταγωνιστούν γνωστά ονόματα του ελληνικού σινεμά.
Στην κωμωδία / δράμα «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίρου ο Σταύρος (Αντώνης Καφετζόπουλος) βρίσκει τον εαυτό του αντιμέτωπο με ορισμένες προκαταλήψεις και ερωτήματα για την δική του ταυτότητα όταν ο Νίκος (Γιώργος Σουξές), ένας πλανόδιος Αλβανός εργάτης μπαίνει στη ζωή του με κωμικές αλλά και βαθιές επιδράσεις. Το έργο έχει αποσπάσει το βραβείο Ορφέας για την καλύτερη ταινία στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του 2009.
Το φετινό Φεστιβάλ περιλαμβάνει αφιέρωμα στον θρυλικό και πολυβραβευμένο σκηνοθέτη, Μιχάλη Κακογιάννη, που απεβίωσε νωρίτερα φέτος. Ένα ντοκιμαντέρ για την ζωή του («Μια Ζωή, Μια Εποχή- Μιχάλης Κακογιάννης», της Λύδιας Καρρά), και μερικά από τα κορυφαία έργα του, όπως «Στέλλα» του 1955 και «Το Κορίτσι με τα Μαύρα» του 1956.
Μια από τις κορυφαίες στιγμές του φεστιβάλ θα είναι η προβολή της ταινίας «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη. Το έργο επιλέχθηκε πρόσφατα από την Ακαδημία Ελληνικού Κινηματογράφου για να είναι υποψήφιο για Όσκαρ στην κατηγορία των ξενόγλωσσων ταινιών. Το έργο εστιάζει σε μια νεαρή κοπέλα που πειραματίζεται με τη σεξουαλικότητά της, τη σχέση της με άλλα άτομα και ιδίως με τον πατέρα της, που πάσχει από ανίατη ασθένεια.
Επίσης θα προβληθούν:  «Η Υπογραφή» του Στέλιου Χαλαμπόπουλου- ένα αινιγματικό θρίλερ για την αληθινή αγάπη και τις θυσίες που αυτή απαιτεί, «Χωρίς Σύνορα» του Νίκου Γκαϊτατζή- μια δραματική περιπέτεια που διαπερνά ηπείρους και διεθνή σύνορα, και το ερωτικό δράμα «Κόκκινος Ουρανός» της Λάγιας Γιούργου, που βλέπει την ισχυρή φιλία δύο ανδρών να δοκιμάζεται από την «εισβολή» στον τέλειο κόσμο τους, μιας όμορφης γυναίκας. Αναμφίβολα, το φετινό Φεστιβάλ έχει πολλά να προσφέρει στο κινηματογραφόφιλο κοινό.

ΑΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα