Ένα αγόρι πέφτει πέφτει…

11:15 17/8/2013 - Πηγή: TVNea
Την ώρα που περνούσε το αυτοκίνητο με το φέρετρο την πύλη του νεκροταφείου μια γυναίκα, όχι της οικογένειας, κλαίγοντας έλεγε: «Μας ξεπληρώνουν πάνω στα παιδιά μας για όσα κάναμε εμείς». Είπε πολλά με λίγα λόγια νομίζω. Είχαν συγκεντρωθεί περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι εκεί έξω λυπημένοι αλλά και εξοργισμένοι για όσα άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια. Οι περισσότεροι είχαν να διηγηθούν και κάποιο περιστατικό σκαιάς συμπεριφοράς από την πλευρά των ελεγκτών. Άλλος την προηγουμένη είχε δει τον οδηγό στη Γραμμή Αιγάλεω να κλείνει έτσι αναίτια την πόρτα μπροστά σε έναν Πακιστανό, άλλος είχε δει να
στριμώχνουν άσχημα οι ελεγκτές μια ηλικιωμένη γυναίκα μέχρι να της κόψουν το πρόστιμο. Και γενικότερα τον τελευταίο καιρό δεν άκουσα κάποιον να βγει να πει έναν καλό λόγο γι' αυτά τα άτομα. Μίλησα με ανθρώπους που δεν ήταν μέσα στο τρόλεϊ αλλά βρισκόταν σε γύρω καταστήματα ανοικτά εκείνη την ώρα όπως ήταν ένα πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ και μου είπαν ότι τους έκανε εντύπωση όταν έφθασαν στον τόπο του συμβάντος, ότι οδηγός και ελεγκτής δεν ήταν καθόλου επηρεασμένοι από τα όσα έγιναν. Λες και εκεί δίπλα τους στο πεζοδρόμιο ήταν ξαπλωμένο, ματωμένο και ζεστό ακόμη ένα γατάκι ή ένα περιστέρι που έπεσε από τα σύρματα. Ο ένας μάλιστα μιλούσε στο κινητό του και γελούσε. Όταν κάποιος του έκανε τη σχετική παρατήρηση δέχθηκε επίθεση με κλωτσιές και μπουνιές. Μια άλλη κυρία είχε εντυπωσιαστεί, όπως έλεγε από την απάντηση ενός αστυνομικού σε σχετική παρατήρηση: «εμάς, κυρία μου, δεν μας αφορά ο νεκρός». Για να μην κουράζω τους αναγνώστες προτιμώ να παραθέσω συνοπτικά μερικές παρατηρήσεις γύρω από το θέμα:
• Αστυνομικός δεν συνόδευε τον ελεγκτή. Ο ελεγκτής λοιπόν είπε στο θύμα να μείνει στο τρόλεϊ μέχρι το τέρμα, που προφανώς απείχε κάποια απόσταση. Πέρα από τις βρισιές και την απειλή: «θα σε κανονίσω», έχουμε κάτι που κανείς μέχρι τώρα δεν έχει αναφέρει αλλά είμαι σίγουρος γι' αυτό ότι είναι έτσι. Οδηγός και ελεγκτής αφού δεν υπήρχε αστυνομικός επιχείρησαν να κρατήσουν με τη βία αιχμάλωτο το θύμα μέχρι το τέρμα και συνεπλάκησαν μαζί του και αυτό ήδη συνιστά πολύ σοβαρή παράβαση που αντιμετωπίζεται με αυτόφωρο. Είναι το αδίκημα της παράνομης κατακράτησης επιβάτη.
• Οι αστυνομικοί που έφθασαν στον τόπο του συμβάντος θα πρέπει να ελεγχθούν επίσης για σοβαρές παραβάσεις καθήκοντος διότι εφόσον υπήρχε ένας τόσο σοβαρός και προφανής τραυματισμός, αφού έβλεπαν και αίματα, δεν φρόντισαν να πάρουν τα στοιχεία των αυτοπτών μαρτύρων. Και μάλιστα με βάση και τα εισιτήρια των επιβατών, γράφοντας τα στοιχεία τους επάνω και στα εισιτήρια διότι τώρα γίνεται λόγος για διάφορους ψευδομάρτυρες που εμφανίζονται ως επιβάτες στο μοιραίο δρομολόγιο και λένε τα πράγματα όπως θέλουν. Οι αστυνομικοί όμως περιορίστηκαν να μιλούν σχεδόν φιλικά με ελεγκτή και οδηγό και με αυτή την (αντι)επαγγελματική στάση ήταν φυσικό να πουν και ότι δεν τους αφορά ο νεκρός και να μην ασχοληθούν με το αδίκημα της παράνομης κατακράτησης! Επίσης δεν έγινε αυτοψία σε τι κατάσταση βρισκόταν το τρόλεϊ διότι υπήρξε η πληροφορία ότι το έριξαν μετά σε μια κολώνα προξενώντας μικρο-βλάβες (για να υποστηρίξουν την παρακώλυση συγκοινωνιών;). Πάντως το Υπουργείο Προστασίας κ.λπ. θα έπρεπε να δει με Ε.Δ.Ε. το πώς ενήργησαν και να μας ενημερώσει. Κάτι που ακόμη δεν έμαθα να γίνεται.
• Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Συγκοινωνιών κ. Οικονόμου παραδέχθηκε ότι οι ελεγκτές παίρνουν το 50% του προστίμου (εξ ου και η στάση τους να μη χαρίζονται ακόμη και σε ηλικιωμένα άτομα που πολλές φορές δεν έχουν και τη δυνατότητα μέσα στη νύχτα να πάνε να βρουν εισιτήριο) και ότι παραβαίνουν το ωράριο κάνοντας αυτή τη δουλειά αφού μετά τη βάρδιά τους που είναι κοντά στις 7,30 ώρες, εργάζονται άλλες 4 ή 5 ως ελεγκτές και την άλλη ημέρα πρέπει πάλι να καθίσουν στο τιμόνι. (Αλήθεια, αφού οι πολιτικοί μας εγκρίνουν τέτοιες μεθόδους για τις συγκοινωνίες γιατί δεν έκαναν το ίδιο και με τη λίστα Λαγκάρντ; Να δώσουν ένα γερό ποσοστό σε κάποιους «ελεγκτές» και να τους πουν αμοληθείτε, βρείτε και κερδίστε;)
• Είναι τυχαίο που ο έλεγχος γινόταν συχνά σε εκείνη τη γραμμή (Ζάππειο-Άγιος Ιερόθεος), στην καρδιά μιας συνοικίας που περιλαμβάνει αυτή την εποχή αρκετούς ανέργους και λίγους εύπορους επιβάτες των Μέσων; Όπου προφανώς θα υπάρχουν και περισσότεροι παραβάτες. Σαν να κυνηγούν οι ελεγκτές τα κοπάδια της μαρίδας. Εκεί που θα βρούμε τα πιο πολλά.
Άκουγα τον Γενικό Γραμματέα Συγκοινωνιών να μιλάει χθες το μεσημέρι στο ραδιόφωνο για το συμβάν και κατάλαβα πόσο οι άνθρωποι αυτοί μας κυβερνούν από μακριά, σαν από άλλο πλανήτη. Και το λέω αυτό γιατί είπε δυο φορές στη δημοσιογράφο ότι ξέρετε αυτή τη στιγμή σας μιλάω αλλά οδηγώ κιόλας. Ο Γραμματέας των Συγκοινωνιών! Και βέβαια δεν μπορούσε να δικαιολογήσει γιατί για ένα τόσο σοβαρό θέμα έκανε τρεις ημέρες να διατάξει Ε.Δ.Ε. Προφανώς δεν το θεώρησε κι εκείνος και τόσο σοβαρό. Το ίδιο και η Κυβέρνηση. Άλλωστε ποτέ δεν σκέφθηκαν ότι ο άνεργος πρέπει να μπορεί να κυκλοφορήσει για να ψάξει για δουλειά και πιθανόν η ανέχεια να τον εμποδίζει. Έχω πλέον καταγράψει περιπτώσεις ανθρώπων και στο δικό μου περιβάλλον, να έχουν δώσει τα τελευταία τους δυο Ευρώ στο παιδί για να πάει σχολείο και να μην έχουν πια τίποτα στην τσέπη. Αν λοιπόν δεν τιμωρηθούν όσοι είναι ένοχοι και η Κυβέρνηση συνεχίσει να οδηγεί το τρένο με τέτοια αναισθησία γι' αυτούς που είναι μέσα και μερικοί ας πέφτουν και έξω, να ξέρει ότι από τον εκτροχιασμό δεν θα γλιτώσουν ούτε οι μηχανοδηγοί…

Πηγή: protagon / Άλκης Γαλδαδάς
Keywords
Τυχαία Θέματα