One more thing?

Το 2015 μετά από ένα ετήσιο event της Apple, είχα γράψει ένα άρθρο, με τον τίτλο «Πού πήγε το One more thing;». Το είχα γράψει αναρωτώμενος πότε η Apple θα ξαναπαρουσίαζε κάτι πραγματικά καινούργιο, όπως μας είχε συνηθίσει στο παρελθόν. Το θυμήθηκα πρόσφατα πέφτοντας πάνω σε δύο αρνητικά άρθρα για την εταιρεία: το πρώτο αμφισβητούσε την ικανότητά της να παράγει καινοτομία, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως «δεινόσαυρο»

που ενώ άλλες εταιρείες φέρνουν νέες ιδέες και εφευρέσεις, η Apple αρκείται να ακολουθεί, βελτιώνοντας οριακά τις ήδη υπάρχουσες. Ενώ το δεύτερο την κατηγορούσε για μονοπωλιακές πρακτικές, αναφερόμενο στις πιέσεις που δέχεται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να σταματήσει να κάνει δύσκολη τη χρήση προϊόντων και υπηρεσιών που δεν ανήκουν στο οικοσύστημά της.

Άραγε έφτασε η μέρα που απειλείται το επί σειρά ετών Νο1 των Best Global Brands της Interbrand, το πλέον αρχετυπικό από τα brands που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε ως παραδείγματα καλής πρακτικής στα μαθήματα marketing; Η τελευταία αποτίμηση του από την Interbrand στην έκθεση του 2023 τη διατήρησε ως most valuable brand διεθνώς. Από την άλλη, η οικονομική χρήση που έκλεισε ήταν η πρώτη μετά από δεκαετίες που υπήρξε σημαντική μείωση στον κύκλο εργασιών – στοιχείο που προβληματίζει και ας ήρθε μετά από μια διετία ξέφρενης ανόδου. Μια σύντομη ανάλυση των οικονομικών μεγεθών, αποκαλύπτει ότι η όποια μεγέθυνση της Apple πλέον έρχεται κυρίως από τη μεγέθυνση του ποσοστού των εσόδων από υπηρεσίες, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη αφού, με την εξαίρεση του πολύ ενδιαφέροντος αλλά οικονομικά δυσπρόσιτου Vision Pro, η εταιρεία εχει πολλά χρόνια να παρουσιάσει κάτι πραγματικά νέο. Και πριν λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε η εγκατάλειψη του Apple car project, μετά από 10 χρόνια προσπαθειών, και ενώ ανταγωνιστές της κάνουν θετικά βήματα και σε αυτόν τον τομέα.

Τώρα οι ελπίδες του brand φαίνεται να επικεντρώνονται στο επερχόμενο ReaLM, την προσπάθεια της εταιρείας να παρουσιάσει μια βελτιωμένη πρόταση στο Generative AI. Έναν τομέα στον οποίο δείχνει να έχει μείνει πίσω, τη στιγμή που νέοι και παλιότεροι ανταγωνιστές της κάνουν σημαντικά βήματα, τόσο στο software όσο και στο hardware. Αλλά αναρωτιέμαι αν και αυτό θα είναι αρκετό, για ένα brand που για πολλά χρόνια δεν σταματούσε να μας εκπλήσσει φέρνοντας αυτό που κανείς δεν περίμενε, χτίζοντας το Think Different και το One More Thing. Η Apple κινδυνεύει να γίνει θύμα της παλιότερης επιτυχίας της και να μας θυμίσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα brands αν απομακρυνθούν από το purpose τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
One,