Young Lions Competitions Greece 2024: Το χιούμορ στην επικοινωνία «χρυσό εισιτήριο» για τις Κάννες!

Τη Δευτέρα, 1η Απριλίου, απονεμήθηκαν τα βραβεία του φετινού διαγωνισμού Young Lions Competitions Greece 2024, το brief του οποίου αφορούσε το mAIgov, τον έξυπνο ψηφιακό βοηθό του gov.gr. Η διοργάνωση περιείχε τρεις διαγωνιστικές κατηγορίες, στις οποίες υποβλήθηκαν συνολικά 70 προτάσεις. Τον διαγωνισμό διοργάνωσε η Ένωση Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ), επίσημος εκπρόσωπος του Φεστιβάλ Δημιουργικότητας των Καννών (International Festival

of Creativity) στην Ελλάδα.

«Το χιούμορ μπορεί να προσδώσει δύναμη στην επικοινωνία»
Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής ήταν η Αγάθη Πλώτα, Executive Director | Head of Strategy & Innovation στην DDB και μέλη της οι Λεωνίδας Αρβανίτης της Another Circus, Μαρία Κανελλοπούλου της Ogilvy, Jason Κατσούλης της Viva, Σύλβια Καφφέ της Admine και Χρυσάνθη Παπασταφίδα της DOPE Studio.

Όπως ανέφερε η Αγάθη Πλώτα, «φέτος, δύο πράγματα έγιναν λίγο διαφορετικά. Πρώτον, δώσαμε τον τόνο φωνής ή την οπτική μέσα από την οποία ζητήσαμε να εξετάσουν οι ομάδες το brief και αυτό ήταν το χιούμορ, καθώς πιστεύουμε στη δύναμή του στην επικοινωνία και στη διακριτότητα που μπορεί να προσδώσει στις μάρκες. Δεύτερον, δώσαμε ένα διαφορετικό brief από ό,τι συνήθως. Το mAIGov είναι ο ψηφιακός βοηθός του gov.gr, μια υπηρεσία του Δημοσίου με αυξημένο κοινωνικό αποτύπωμα, καθώς υπόσχεται να βελτιώσει την εμπειρία διάδρασης όλων μας με το Δημόσιο – με τρόπο ισότιμο και συμπεριληπτικό. Και αυτό μεταφράζεται σε καθημερινό πολιτισμό. Είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε 70 υποψηφιότητες -19 στο digital, 34 στο print και 17 στο film- και, με την καρδιά μας, δώσαμε 3 + 3 + 3 βραβεία».

Δύο masterclasses για το χιούμορ
Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης των Young Lions Competitions Greece, η ΕΔΕΕ διοργάνωσε δύο masterclasses με θέμα το χιούμορ στην επικοινωνία. Το πρώτο masterclass είχε εισηγητή τον Κώστα Βερβενιώτη, Head of Strategy της The Newtons Laboratory, ο οποίος συζήτησε για το comeback που κάνει το χιούμορ στην επικοινωνία, γιατί συμβαίνει αυτό, ποιος ο ρόλος του στην επικοινωνία και γιατί θεωρείται τόσο σημαντικό, πώς έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, ενώ απάντησε ακόμη στο αν η εποχή μας «σηκώνει» χιούμορ. Στο δεύτερο masterclass, δύο κάτω των 30 έμπειρα Young Lions, οι Δέσποινα Καρακώστα από τη McCann Athens και Μάκης Κολέβρης από την DDB Athens, συζήτησαν σχετικά με δύο άνω των 30 βραβευμένους δημιουργικούς, τη Μαρία Κανελλοπούλου από την Ogilvy και τον Γιάννη Βασιλόπουλο από τη Frank & Fame.

Οι νικητές της χρονιάς
Κατηγορία Digital

1ο βραβείο: Σοφία Μαλκογιάννη και Κατερίνα Σαχίνογλου της Ogilvy για το έργο τους με τίτλο «mAigov: Θα σε βολέψει».2ο βραβείο: Ισαβέλλα Κρίτσαλη και Μιχάλης Αλεξίου της McCann Athens για το έργο τους με τίτλο «Govfit Runs».3ο βραβείο: Αιμιλία Ηλιοπούλου της Another Circus και Ανδριάννα Ροδάκου της The Newtons Laboratory για το έργο τους με τίτλο «Μανούλα στην επικοινωνία».

Κατηγορία Print

1ο βραβείο: Διονυσία Λαμπαδαρίου της The Newtons Laboratory και Μαριλένα Μανούσου της Ogilvy για την καταχώρισή τους με τίτλο «Αίθουσα αναμονής».2ο βραβείο: Κατερίνα Αλεξοπούλου και Ιωάννα Βενάρδου της Cicero για την καταχώρισή τους με τίτλο «Τα πήγαινε έλα του δημοσίου».3ο βραβείο: Κωνσταντίνος Τσαγκάκος της McCann Athens και Δημήτρης Μπούτσικος της Another Circus για την καταχώρισή τους με τίτλο «Όλοι θα βολευτούμε!».

Κατηγορία Film 

1ο βραβείο: Φαίη Θεοδώρου και Βαρβάρα Πανταζοπούλου της The Newtons Laboratory για την ταινία τους με τίτλο «Είπα Ξείπα».2ο βραβείο: Αλίσα Σκούφη και Γιώργος Φραγκιαδάκης της Interweave Agency για την ταινία τους με τίτλο «Τέλος τα κ*λόχαρτα».3ο βραβείο: Ειρήνη Καραχάλια και Δανάη Χρανιώτη της Ogilvy για το έργο τους με τίτλο «Το Περιστατικό».

Δημιουργικός οίστρος, ενθουσιασμός και ιδέες out of the box
«Ένα brief με μια δημόσια πρόκληση. Εικοσιτέσσερις ώρες με δύο ώρες ύπνου. Κακή διατροφή, καλή για την ψυχή. Άγχος. Kρύο humour. Αρκετές παγωμένες ιδέες, αλλά και μια ιδέα που μας βόλεψε και μας έδωσε την πρώτη θέση. Με λίγα λόγια, ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που δεν θα προτιμούσα να την είχα ζήσει με κανέναν άλλον εκτός από την Κατερίνα Σαχίνογλου. Τώρα περιμένουμε πώς και πώς να την ξαναζήσουμε στις Κάννες».
Σοφία Μαλκογιάννη, Art Director, Ogilvy

«Η γραφειοκρατία μάς βασανίζει εδώ και χρόνια. Το brief για το mAigov μας βασάνισε δημιουργικά για 24 ώρες. Και όταν μάθαμε ότι κερδίσαμε, κοιταχτήκαμε και είπαμε “Αi στο καλό!”. Ποιος θα περίμενε, άλλωστε, το ρουσφέτι, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το deepfake να συνυπάρξουν σε μια digital καμπάνια, αφιερωμένη στο ανανεωμένο ελληνικό Δημόσιο; Aiώνια ευγνώμων που μοιράστηκα κακά λογοπαίγνια και τρεις σακούλες πατατάκια με τη μία και μοναδική Σοφία Μαλκόγιαννη».
Κατερίνα Σαχίνογλου, Junior Copywriter, Ogilvy

«Τρίτη 26/03, 11πμ: Briefing Young Lions 2024. Πελάτης; Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η πρόκληση ήταν μεγάλη για κάτι τόσο διαφορετικό από την καθημερινότητά μας. Καταφέραμε να κερδίσουμε το Ασημένιο βραβείο και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό. Περάσαμε τέλεια, δουλέψαμε ακούραστα και είναι υπέροχο να διακρίνομαι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Μιχάλη, σε ευχαριστώ πολύ. Και του χρόνου».
Ισαβέλλα Κρίτσαλη, Strategic Planner, McCann Athens

«Πάντα οι δημιουργικοί διαγωνισμοί είναι μια πολύ όμορφη ευκαιρία για “κουλό” brainstorming, ελεύθερη σκέψη και λίγο παραπάνω delivery. Νιώθεις τη χαρά και μόνο που έχεις μια ιδέα να καταθέσεις σε αυτό το στενό χρονικό πλαίσιο. Σίγουρα, όταν έρχεται και μια διάκριση, η χαρά είναι ακόμα μεγαλύτερη. Επίσης, νιώθεις ακόμα περισσότερη χαρά, όταν διακρίνονται εξίσου φίλοι και συνάδελφοι σου. Γενικότερα μια χαρά. Thank you, Ισαβέλλα».
Μιχάλης Αλεξίου, Art Director, McCann Athens

«Πόσο happy δηλώνω για αυτό το Lion, thrilled για να μιλήσω και international. Είναι διπλά ικανοποιητικό, όταν βραβεύεται μια δουλειά που έχεις περάσει τόσο καλά για να βγει και όταν μοιράζεται με μια τόσο αγαπημένη φίλη. Προσπαθώντας, λοιπόν, να γίνουμε “Μανούλες στην επικοινωνία”, γίναμε και Χάλκινα Young Lions. Μια αφιέρωση στους γονείς μας, οι οποίοι υπήρξαν και η έμπνευση για το φετινό θέμα, το οποίο, όσο και αν εξελιχθεί η τεχνολογία, εμείς θα τους “τρέχουμε”. Συγχαρητήρια σε όλους, πάμε για το επόμενο».
Αιμιλία Ηλιοπούλου, Account Executive, Another Circus

«Καλημέρες, ψιλοκουβέντες, καφεδάκι, brief, σκέψεις σε τετράδια, insights, γέλια, ιδέα, ξανά γέλια, γράψιμο, σβήσιμο, ξανά γράψιμο, ξανά σβήσιμο, στήσιμο, αγκαλιές, φιλία, καληνύχτες. Υπάρχει κάτι πιο ωραίο από το να δημιουργείς με φίλους;».
Ανδριάνα Ροδάκου, Art Director, The Newtons Laboratory

«Τα Young Lions είναι η σημαντικότερη άσκηση για τα νέα άτομα της διαφήμισης. Είναι η ευκαιρία να βγάλεις την πιο δική σου δουλειά μέσα στη χρονιά. Η πίεση που νιώθεις προέρχεται μόνο από την επιθυμία σου να ξεπεράσεις τον εαυτό σου – ok και από το ρολόι. Αλλά πάντα βγαίνεις καλύτερ@ από όλη τη διαδικασία. Η διάκριση μάς έφερε μεγάλη χαρά και ακόμα μεγαλύτερη “πόρωση” για τη δουλειά μας. Ευχαριστούμε οσ@ διαγωνίστηκαν και ανέβασαν το επίπεδο και ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε όλ@».
Διονυσία Λαμπαδαρίου, Copywriter, The Newtons Laboratory

«Όποιος πει ότι έχει πάρει μέρος στα Young Lions και δεν έχει πει “του χρόνου δεν το ξαναπερνάω αυτό”, πιθανότατα να λέει ψέματα ή να είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Ναι, έχει στρες. Ναι, έχει ξενύχτι. Ναι, έχει απογοήτευση. Έχει όμως και ενθουσιασμό, αδρεναλίνη και φυσικά …Κάννες. Και, στο τέλος, η πιθανότητα να βρεθείς στη “Μέκκα” της διαφήμισης, πάντα θα είναι λόγος να πεις “πάμε άλλη μία”. Άσε που είναι η μοναδική ευκαιρία να ξεδιπλώσεις τη δημιουργικότητά σου χωρίς το “Μεγάλωσέ μου λίγο το logo”».
Μαριλένα Μανούσου, Art Director, Ogilvy

«Αν μας έλεγε κανείς ότι θα ξενυχτούσαμε για το ελληνικό Δημόσιο θα λέγαμε “no way”. “No way” είπαμε και όταν μάθαμε για τη διάκρισή μας Πρωταπριλιά. Ο φετινός διαγωνισμός ήταν διπλή πρόκληση, καθώς δόθηκε διαφορετικό brief από ό,τι συνήθως και, για πρώτη φορά, ζητήθηκε συγκεκριμένο tone of voice. Ήταν, όμως, μια εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη. Ιωαννάκι μου, σε ευχαριστώ, you are the best».
Κατερίνα Αλεξοπούλου, Art Director, Cicero

«Ως newbie στον διαγωνισμό έχω να πω πως αυτό που έζησα ήταν το κάτι άλλο. Δουλέψαμε ένα brief χωρίς να “παίζει” στο κεφάλι μας η κασέτα των περιορισμών, των δισταγμών και των boxes. Και επειδή οι κασέτες είναι last year, ας τολμάμε παραπάνω. Μπράβο, λοιπόν, που υπάρχει ένας διαγωνισμός σαν τα Young Lions και μας δίνεται η ευκαιρία να βγάλουμε όλο το δημιουργικό μας άχτι. Αυτήν τη φορά χιουμοριστικά. Του χρόνου; #kateriniothankyou».
Ιωάννα Βενάρδου, Copywriter, Cicero

«Τ.Γ.Κ., από την αρχή μέχρι το τέλος. Υ.Γ. Big ups σε όλες τις ομάδες και στον Κωνσταντίνο, γιατί είναι αυτός που είναι».
Δημήτριος Μπούτσικος, Copywriter, Another Circus

«Θενξ, Δημήτρη, περάσαμε πολύ ωραία. Μπορούμε να το κάνουμε πιο συχνά λέτε ή θα χάσει την αίγλη του;».
Κωνσταντίνος Τσαγκάκος, Art Director, McCann Athens

«Το brief μας ήταν το χιούμορ και εμείς γελάσαμε πραγματικά πολύ. Πήραμε μέρος στον διαγωνισμό με στόχο να περάσουμε καλά και να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας σε μόλις 48 ώρες. Και όντως το κάναμε. Φυσικά πολύ σημαντικό ήταν πως στο casting ήταν κοντινοί μας άνθρωποι που μαζί τους γελάσαμε, κουραστήκαμε και φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα που μας δικαίωσε. Σίγουρα δεν θα άλλαζα τίποτα στον τρόπο που δουλέψαμε, κάναμε πολύ καλή προσπάθεια και, το πιο σημαντικό, υλοποιήσαμε μια ιδέα που αγαπήσαμε».
Φαίη Θεοδώρου, Art Director, The Newtons Laboratory

«Young Lions, 48 αξέχαστες ώρες. Η κατεύθυνση του χιούμορ ήταν μια πρόκληση για εμάς, ωστόσο, μετά από αρκετές ώρες σκέψης, καταφέραμε να γελάσουμε με την καρδιά μας. Για εμάς, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο η στήριξη των δικών μας ανθρώπων οι οποίοι, χωρίς καμία προϋπηρεσία στην υποκριτική, δέχθηκαν τους ρόλους τους και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Και, μετά από 48 ώρες, αυτό που μας έμεινε ήταν σίγουρα λίγη κούραση, αλλά και μια πολύ μεγάλη ικανοποίηση για αυτήν τη μοναδική εμπειρία».
Βαρβάρα Πανταζοπούλου, Copywriter, The Newtons Laboratory

«Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να σας βοηθήσω να διατυπώσετε μια δήλωση για το Marketing Week, δεν σχετίζεται με κυβερνητικές υπηρεσίες ή διαδικασίες. Συνιστώ να μιλήσετε από την καρδιά σας, να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας για την αναγνώριση και να μοιραστείτε την εμπειρία σας στον διαγωνισμό. Επίσης, είναι χρήσιμο να αναφέρετε τη σημασία της δημιουργικότητας και της καινοτομίας στον τομέα της διαφήμισης».
Αλίσα Σκούφη, Visual Designer, Interweave Agency

«Ήταν η πρώτη μου ημέρα στο γραφείο, όταν η Αλίσα πρότεινε να συμμετέχουμε στα Young Lions 2024, μαζί. Έναν μήνα μετά, βρεθήκαμε στην απονομή των βραβείων. Αυτή, πλάτη με τα αποτελέσματα και εγώ, one-to-one με την ίδια αλλά και με τα Young Lions. Το landscape εντελώς surreal. Αυτή super high και εγώ shy. Ακολουθήσαμε, λοιπόν, πιστά το brief ακόμα και στην απονομή, plus το βραβείο στα τέσσερα χέρια μας. Ευχαριστούμε πολύ».
Γιώργος Φραγκιαδάκης, Visual Designer, Interweave Agency

«Δεν ήταν η πρώτη μου συμμετοχή στον διαγωνισμό των Young Lions, αλλά ήταν η πρώτη που απόλαυσα τόσο, κατά την εκτέλεσή της. Δράμα, υπερβολή και χιούμορ είναι τα τρία βασικά συστατικά για μια ιδανική αποτύπωση της ταλαιπωρίας που βιώνουν οι χρήστες του φυσικού Δημοσίου. Τα λέμε του χρόνου με ακόμα περισσότερο γέλιο και, ίσως, στις Κάννες με χρυσά βραβεία».
Ειρήνη-Καρολίνα Καραχάλια, Designer, Ogilvy

«Νιώθω πάρα πολύ χαρούμενη και περήφανη για αυτήν τη διάκριση. Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία για εμένα, καθώς περάσαμε υπέροχα κατά τη διάρκεια του project, μαζί με τη συνάδελφό μου. Γελάσαμε πολύ και η συνεργασία μας ήταν τέλεια, κάτι που αποτυπώθηκε στο τελικό αποτέλεσμα. Ήμασταν τόσο ευχαριστημένες, που δεν είχαμε καν στο μυαλό μας τη διάκριση. Παρ’ όλα αυτά, όταν είδαμε τα ονόματά μας στην οθόνη, το συναίσθημα ήταν απερίγραπτο. Ανυπομονώ να συμμετάσχω και του χρόνου, με στόχο τις Κάννες».
Δανάη Χρανιώτη, Junior Copywriter, Ogilvy

Keywords
lions, επικοινωνια, χιουμορ, lions, ελευθέριος βενιζέλος, ευχαριστώ πολύ, gov, festival, ελλαδα, head, innovation, ddb, ogilvy, jason, viva, studio, print, mccann, athens, fame, art, βενιζελος, junior, delivery, happy, lion, account, νέα, συγκεκριμένο, voice, big, ups, super, συμμετοχή, δραμα, project, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , ελληνικο ανδρικο casting , στρος καν, Καλή Χρονιά, ξανα, αποτελεσματα, αδρεναλινη, διατροφη, δουλεια, θεμα, ονοματα, πιεση, πλαισιο, τα νεα, φιλια, ψεματα, ddb, ogilvy, ups, αγχος, αιγλη, αλεξιου, αρβανιτης, αχτι, γελιο, γονεις, δαναη, δευτερο, δεσποινα, δευτερα, δυναμη, δημοσιο, δηλωση, δικη, δοθηκε, ευκαιρια, υπαρχει, ειρηνη, ελευθέριος βενιζέλος, αιμιλια, εμπνευση, ενθουσιασμος, εποχη, επιτυχια, επιθυμια, ερχεται, ευχαριστώ πολύ, τεχνολογια, εξυπνο, ιδεα, ιδεες, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, διαγωνισμοι, ιωαννα, ισαβελλα, λεει ψεματα, λεωνιδας, λογια, μαρια, μυαλο, παντα, οθονη, οιστρος, ομορφη, παμε, πηγαινε, ψυχη, ρολοι, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγχαρητηρια, συμμετοχή, σκεψεις, σοφια, τρια, φεστιβαλ, φυσικα, φορα, χαρα, ψηφιακο, κωνσταντινος, ωρες, athens, account, αγκαλιες, art, super, big, delivery, δημητρης, ειπαμε, ενωση, fame, festival, φιλοι, film, γελια, gov.gr, gov, happy, head, innovation, project, υπουργειο, jason, junior, καρδια, lion, mccann, μεινει, νιωθεις, ομαδες, print, σβησιμο, studio, υπεροχο, viva, βοηθος, ωραιο, χερια, voice
Τυχαία Θέματα
Young Lions Competitions Greece 2024, Κάννες,Young Lions Competitions Greece 2024, kannes