Nέο ψηφιακό αποθετήριο Ακρόπολης

Μια πλούσια συλλογή με εκπαιδευτικό περιεχόμενο στο νέο ψηφιακό αποθετήριο της Ακρόπολης, αποτέλεσμα της συνεργασίας με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.


Ένα νέο πολύτιμο εργαλείο έχουν πλέον στη διάθεσή τους εκπαιδευτικοί, μαθητές, αλλά και το ευρύ κοινό, που επιθυμούν να «περιηγηθούν» ψηφιακά στην Ακρόπολη και να μεταφερθούν νοερά στον χώρο και το παρελθόν της. Πρόκειται για το Ψηφιακό Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Ακρόπολη

(http://repository.acropolis-education.gr), που υλοποίησε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) για την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ).


Το αποθετήριο είναι μια εφαρμογή που συγκεντρώνει πλούσιο ψηφιακό υλικό του Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης της ΥΣΜΑ, το οποίο αναπτύχθηκε κατά την πολύχρονη προσπάθεια αναστήλωσης και συντήρησης των μνημείων της Ακρόπολης. Περιλαμβάνει εκτυπώσιμα έντυπα και φυλλάδια, φωτογραφίες, ταινίες, δημοσιεύσεις, σχολικές εργασίες, ψηφιακά παιχνίδια, εκπαιδευτικά βιβλία και σχέδια μαθημάτων σχετικά με την Ακρόπολη και τα μνημεία της.


Το αποθετήριο, που διατίθεται ελεύθερα στο Διαδίκτυο, φιλοδοξεί να αποτελέσει μια σύγχρονη πηγή γνώσης και πληροφόρησης για τον μαθητή, τον εκπαιδευτικό, τους γονείς, τον φιλομαθή επισκέπτη του σημαντικότερου ίσως αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού συνόλου που κληροδότησε στον κόσμο η Ελληνική Αρχαιότητα.


Ο χρήστης του αποθετηρίου, ανάλογα με την ιδιότητά του («μαθητής», «εκπαιδευτικός», «επισκέπτης», «οικογένεια»), μπορεί να αναζητήσει και να πλοηγηθεί σε 300 περίπου εγγραφές, για καθεμία από τις οποίες παρουσιάζεται πλήρης κατάλογος μεταδεδομένων, όπως: συγγραφέας/δημιουργός, τύπος περιεχομένου, χρονολογία, επιμελητής, εκδότης, μάθημα, εκπαιδευτική βαθμίδα, θέμα, μνημείο. (περισσότερα στο συνημμένο αρχείο…).


Keywords
Τυχαία Θέματα