Έρευνα της IBM για CEOs

H έρευνα ΙΒΜ 2012 Global CEO Study είναι η πέμπτη έκδοση της διετούς σειράς Global CEO Study και αποκαλύπτει ενδιαφέροντα στοιχεία.


Μια πρόσφατη νέα

μελέτη της IBM σε περισσότερους από 1.700 Διευθύνοντες Συμβούλους από 64 χώρες και 18 κλάδους της αγοράς παγκοσμίως αποκαλύπτει ότι οι CEOs μεταβάλλουν τη φύση της εργασίας τους προσθέτοντας ισχυρή δόση εξωστρέφειας, διαφάνειας και ενίσχυσης των εργαζομένων τους σε αυτό που μέχρι πρότινος ονομάζαμε ιεραρχικό μοντέλο διοίκησης (command & control), και το οποίο αποτελούσε χαρακτηριστικό της σύγχρονης επιχείρησης για περισσότερο από έναν αιώνα.


Τα πλεονεκτήματα αυτής της γοργά εξελισσόμενης τάσης είναι σαφή. Σύμφωνα με τη μελέτη της IBM, οι εταιρείες που ξεπερνούν σε επιδόσεις τους ανταγωνιστές τους έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να αναγνωρίσουν ότι η εξωστρέφεια – η οποία συχνά χαρακτηρίζεται από την ευρύτερη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως σημαντικό παράγοντα προώθησης της συνεργασίας και της καινοτομίας – ασκεί καίρια επιρροή στους οργανισμούς τους. Οι εταιρείες με τις υψηλότερες επιδόσεις υιοθετούν νέα μοντέλα εργασίας τα οποία αντλούν από τη συλλογική ευφυΐα ενός οργανισμού και των δικτύων του, για να επινοήσουν νέες ιδέες και λύσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση της κερδοφορίας και σε ανάπτυξη.


Για να δημιουργηθούν στενότερες σχέσεις με πελάτες, συνεργάτες και μια νέα γενιά εργαζομένων στο μέλλον, οι CEOs θα μεταθέσουν την εστίαση από τη χρήση του e-mail και του τηλεφώνου, ως πρωταρχικά οχήματα επικοινωνίας, στη χρήση κοινωνικών μέσων δικτύωσης, ως μια νέα οδό απευθείας επαφής και επικοινωνίας. Σήμερα, μόνο 16% των Διευθυνόντων Συμβούλων χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social business platforms) για να συνδεθούν με πελάτες, το νούμερο όμως αυτό πρόκειται να εκτιναχτεί στο 57% μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια. Ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται λιγότερο από όλες τις άλλες μεθόδους διάδρασης με τους πελάτες σήμερα, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια πρόκειται να καταλάβει τη δεύτερη θέση αμέσως μετά από τις προσωπικές συναλλαγές.


Μετά από δεκαετίες χρήσης του ιεραρχικού μοντέλου ελέγχου, η μετατόπιση αυτή έχει σημαντικές επιπτώσεις –όχι μόνο για τους ίδιους τους CEOs – αλλά και για τους οργανισμούς τους, τη διοίκηση, τους εργαζομένους, όπως και για τα πανεπιστήμια, τις σχολές διοίκησης επιχειρήσεων και τους προμηθευτές τεχνολογιών πληροφορικής. Η έρευνα της IBM αποκάλυψε ότι η τεχνολογία θεωρείται ισχυρό εργαλείο για την αναδιαμόρφωση των οργανωτικών δομών. Περισσότεροι από τους μισούς CEOs (53%) σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να διευκολύνουν τις ευρύτερες συνεργασίες με εξωτερικούς οργανισμούς, ενώ το 52% στρέφουν την προσοχή τους στην προώθηση μεγαλύτερη συνεργασίας στο εσωτερικό των οργανισμών τους.


«Ενα από τα σημαντικότερα ευρήμ

Keywords
Τυχαία Θέματα