Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Προμηθειών

Προς ολοκλήρωση βαίνει η υλοποίηση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Προμηθειών (ΕΣΗΔΠ).


Το κράτος θα εξοικονομεί ετησίως 300 εκατ. ευρώ και ο χρόνος των διαγωνισμών θα μειωθεί από τις 400 με 700 μέρες στις 200 με 350. Στο τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο προς λειτουργία, στο πρώτο εξάμηνο του 2013 θα εφαρμοστούν οι ηλεκτρονικές προμήθειες πιλοτικά και στο δεύτερο εξάμηνο υποχρεωτικά για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τους κρατικούς φορείς. Η πρώτη απόφαση για το διαγωνισμό του ΕΣΔΗΠ υπογράφηκε το 2000 και τελικά ο διαγωνισμός για την ανάθεση στον

ανάδοχο ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2011.


Το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 14 εκατ. ευρώ και τελικά κατακυρώθηκε στα 9,5 εκατ. ευρώ. Αφορά τη διενέργεια κρατικών προμηθειών προϊόντων αξίας άνω των 60.000 ευρώ. Το ΕΣΔΗΠ μειώνει σημαντικά το διοικητικό κόστος δημοσίου και εταιρειών – προμηθευτών, ανοίγει τον ανταγωνισμό στις κρατικές προμήθειες και περιορίζει δραματικά τα κρούσματα διαφθοράς και των στημένων διαγωνισμών. Οι φορείς θα υποβάλουν ηλεκτρονικά σε ειδικό portal τα αιτήματά τους για παραγγελίες προϊόντων.


Πάλι ηλεκτρονικά θα διενεργείται η δημόσια διαβούλευση των τεχνικών προδιαγραφών, θα καταρτίζονται και θα δημοσιοποιούνται με τον ίδιο τρόπο οι διακηρύξεις και ταυτόχρονα η γενική διεύθυνση Κρατικών Προμηθειών της γενικής γραμματείας Εμπορίου (χειρίζεται και εποπτεύει το ΕΣΔΗΠ) θα ενοποιεί τα αιτήματα καλώντας τους ενδιαφερόμενους σε διαγωνισμούς.


Οι προσφορές των προμηθευτών θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και θα συνάπτονται «συμφωνίες- πλαίσιο» με τους ανάδοχους προμηθευτές από όπου οι φορείς του Δημοσίου θα αγοράζουν τα προϊόντα. Οι συμβάσεις θα υπογράφονται ηλεκτρονικά, όπως και επίσης θα τιμολογούνται ηλεκτρονικά.


Keywords
Τυχαία Θέματα