Η ΕΠΕ προτείνει τρόπους ανάπτυξης

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας υπενθυμίζει τις προτάσεις της για σειρά άμεσων και ευρύτερων μέτρων.


Η ανακοίνωση της ΕΠΕ σημειώνει τα εξής: “Οι προτάσεις μας για μία Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική, αλλά και για τη θεσμοθέτηση ανεξάρτητου Συμβούλου της Πολιτείας για θέματα Πληροφορικής και Επικοινωνιών (όπως του προτεινόμενου ΕΘΕΠΕ), που θα αποτελεί εγγυητή για τον ορθό σχεδιασμό και αποτελεσματική υλοποίηση έργων μείζονος

και ελάσσονος σημασίας είναι ακόμα πιο επίκαιρες από ποτέ. Επιτακτικές, σε μια εποχή, που ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου, η επανεκκίνηση της Εθνικής μας Οικονομίας και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελούν μονόδρομο, μοναδική εναπομείνουσα απάντηση για την ανασυγκρότηση της χώρας μας και τη σωτηρία του έθνους. Μονόδρομος σε μια περίοδο που ο κίνδυνος μετανάστευσης του επιστημονικού δυναμικού της χώρας από τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές των Ελληνικών Κυβερνήσεων της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας και την ανυπαρξία στρατηγικού σχεδιασμού διαμορφώνουν μία ακόμα ορατή απειλή για το μέλλον της Χώρας. Στα πλαίσια αυτά προτείνουμε, λοιπόν, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα την εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:


Α. Θεσμικά μέτρα
Άμεση δημιουργία Εθνικού Επιμελητηρίου Πληροφορικής και Επικοινωνιών – ΕΘΕΠΕ


- Καθιέρωση και παγίωση Ανωτάτου Κυβερνητικού Οργάνου Πληροφορικής και Επικοινωνιών, για τη διασφάλιση κεντρικού σχεδιασμού, το συντονισμό όλων των επιμέρους Υπηρεσιών και την εφαρμογή ενιαίας κυβερνητικής στρατηγικής.
- Δημιουργία φορέα με στόχο την υψηλή και αποτελεσματική ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών.


Παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη και πρακτικά αναπάντητη εκ μέρους της Πολιτείας η πρόσφατη παρέμβασή μας για το ζήτημα της Πολιτικής Ασφάλειας σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς


Β. Μέτρα για το δημόσιο τομέα:
- Κατάργηση των αντιεπιστημονικών διακρίσεων ανάμεσα σε ειδικότητες software και hardware στους κλάδους Πληροφορικής (όπου δεν έχουν ακόμη καταργηθεί).
- Ίδρυση διευθύνσεων ή τμημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς ανάλογα με το μέγεθός τους και στελέχωσή τους από πληροφορικούς. Παράλληλα, αλλαγή των οργανισμών των φορέων ώστε να προΐστανται στις οργανικές μονάδες πληροφορικής υπάλληλοι κλάδου πληροφορικής και μόνο ελλείψει τέτοιων υπαλλήλων να προΐστανται υπάλληλοι άλλων κλάδων.
- Διαρκή επιμόρφωση των Δημοσίων Υπαλλήλων στις ΤΠΕ
- Προγραμματισμός της σταδιακής μετάταξης στους φυσιολογικούς τους κλάδους των δημοσίων υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών άλλων ειδικοτήτων που εντάχθηκαν στους κλάδους Πληροφορικής και δεν διαθέτουν βασικό τίτλο σπουδών Πληροφορικής.
- Αναμόρφωση του προσοντολογίου του Δημοσίου.


Γ. Μέτρα για τον ιδιωτικό τομέα:
- Επιτάχυνση και διεύρυνση των προγραμμάτων παροχής φθηνών ευρυζωνικών υπηρεσιών.
- Περαιτέρω διεύρυνση των μέτρω

Keywords
Τυχαία Θέματα