Ομιλίες στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Στις ομιλίες θα ενημερωθείτε για σύγχρονα επιτεύγματα και θα ακούσετε ιστορίες από τη ζωή στο εργαστήριο.


Νέοι επιστήμονες μιλούν στο κοινό της Διαδραστικής Έκθεσης για την έρευνά τους, αλλά και για τις προκλήσεις, τις αντιξοότητες και την ικανοποίηση της ζωής του ερευνητή. Η είσοδος στις ομιλίες είναι ελεύθερη.


Το πρόγραμμα των ομιλιών για το μήνα Μάιο περιλαμβάνει:


Κυριακή 13 Μαΐου, ώρα 19:00,

ομιλία Στέφανου Ξεφτέρη, μαθηματικού και υποψήφιου διδάκτορα του ΕΜΠ.
Τίτλος ομιλίας: «Η συναισθηματική νοημοσύνη των υπολογιστών».


Τα τελευταία χρόνια, με τη ραγδαία πρόοδο της τεχνολογίας, στρεφόμαστε όλο και περισσότερο προς αυτόματες λύσεις για να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο μέρος δυσεπίλυτων μέχρι πρότινος προβλημάτων. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές σήμερα παρέχουν νέες δυνατότητες για τη διαχείριση και τον έλεγχο πληθώρας καθημερινών καταστάσεων, όμως τους λείπει η λεγόμενη «συναισθηματική νοημοσύνη».


Ξέρουμε πολύ καλά να μετράμε και να επεξεργαζόμαστε πολλές παραμέτρους σχετικές με την υγεία μας (πίεση αίματος, ρυθμός αναπνοής, καρδιακή λειτουργία κ.λ.π.) αλλά μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε το ίδιο για τα συναισθήματά μας. Έτσι οδηγηθήκαμε στη λεγόμενη «συμπεριφορική βιομετρική», μια κατηγορία τεχνικών που σκοπεύουν στην αυτόματη αναγνώριση και ανάλυση της συμπεριφοράς και των συναισθημάτων ενός ανθρώπου μέσω της μέτρησης φυσικών χαρακτηριστικών του. Συστήματα που βασίζονται στη συμπεριφορική βιομετρική χρησιμοποιούνται για να ανιχνεύουμε και να εκτιμήσουμε ψυχολογικές παραμέτρους.


Αναπτύσσουμε έτσι τεχνικές αυτόματης αναγνώρισης και επεξεργασίας της συναισθηματικής μας κατάστασης. Έτσι, οι ηλεκτρονικοί μας υπολογιστές κάνοντας χρήση προηγμένων τεχνικών από τα μαθηματικά και τον κλάδο της «όρασης υπολογιστών» (computer vision) θα μπορούν, εκτός από το να καταγράφουν, να αναγνωρίζουν, αλλά και να αντιδρούν στα συναισθήματα του χρήστη.


Πώς αναλύουμε μια εικόνα; Πώς κάνουμε ένα μηχάνημα να ξεχωρίσει συναισθήματα από εκφράσεις ενός προσώπου; Πώς συνδυάζουμε την «ψυχρή» λογική των μαθηματικών με αυτά που αισθανόμαστε; Αυτά και άλλα πολλά θα ακούσουν οι επισκέπτες στα πλαίσια αυτής της ομιλίας.


Κυριακή 20 Μαΐου, ώρα 19:00, ομιλία Δρ. Γιώργου Γιαννακόπουλου, Συνεργαζόμενου Ερευνητή, Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.
Τίτλος ομιλίας: «Ένα γραφικό παραμύθι ν-γραμμάτων».


Η ομιλία μιλάει για το εφεύρημα που ονομάζεται “γράφος ν-γραμμάτων”. Ο γράφος είναι ένας μαθηματικός τρόπος να αναπαραστήσουμε πληροφορία. Συνοδεύεται από πλήθος εργαλείων και συστημάτων λογισμικού που αξιοποιούν τις δυνατότητές του. Ένας τέτοιος γράφος αναπαριστά πώς γειτονεύουν τα γράμματα σε ένα κείμενο, με τρόπο που αγνοε

Keywords
Τυχαία Θέματα