ΟΤΕ: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Η διοίκηση προσπαθεί να βρει κοινό τόπο με τους εργαζόμενους προκειμένου να αποφευχθούν οι μονομερείς μεταρυθμίσεις.Παρά την φημολογία που είχε αναπτυχθεί χθες, η διοίκηση του ΟΤΕ φαίνεται πως θέλει να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα συνένεσης με τους εργαζόμενους για αυτό και δώθηκε παράταση μιας εβδομάδας προκειμένου να προκύψει συμφωνία για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Έτσι, ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού κ. Τσαμάζ, ζήτησε χθες από την ομοσπονδία να καταθέσει νέες προτάσεις οι οποίες θα πλησιάζουν αυτές της διοίκησης όπως αυτές είχαν
διατυπωθεί στις αρχές Ιουλίου.
Στόχος είναι να αποφευχθούν οι μονομερείς αλλαγές από τη διοίκηση προκειμένου να υπάρξει μια “εργασιακή ειρήνη” μεταξύ των δύο πλευρών. Έτσι, μέσα σε μία εβδομάδα η ομοσπονδία των εργαζομένων θα πρέπει να καταρτίσει μια νέα πρόταση η οποία θα πρέπει να βρίσκεται πιο κοντά στη δέσμευση του ΟΤΕ προς την Deutsche Telekom για περικοπές της τάξεως των 300 εκατ. μέσα σε μία τριετία. Σε διαφορετική περίπτωση η ηγεσία του Οργανισμού θα προχωρήσει σε μονομερείς αλλαγές βάσει των προτάσεων σύμφωνα με τις οποίες θα εφαρμόσει μειώσεις στο χρόνο εργασίας των απασχολουμένων του ΟΤΕ με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους.
Ειδικότερα σε περίπτωση που ισχύσει μείωση 20% των ωρών εργασίας (δηλ. τετραήμερη εργασία ή περικοπή 2 ωρών κάθε ημέρα) θα επιβληθεί και αντίστοιχη μείωση μισθού (20%). Ωστόσο, φαίνεται ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία για μικρότερη μείωση του ωραρίου απασχόλησης, γεγονός που θα μειώσει και το ποσοστό περικοπής των μισθών. Κατά τη χθεσινή συνάντηση oι συνδικαλιστές φέρονται να αντιπρότειναν να μην ισχύσει τετραήμερη εργασία, αλλά περικοπή ωρών εργασίας ανά ημέρα επιδιώκοντας να βρεθεί μια «χρυσή τομή».Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει μεν μείωση των αποδοχών αλλά χωρίς να μειώνεται ο αριθμός των ημερών ασφάλισης. Η θέση αυτή οδήγησε τη διοίκηση του Οργανισμού να δώσει ακόμη μια παράταση στις διαπραγματεύσεις.
Από την υιοθέτηση των αλλαγών στα εργασιακά που ζητά η διοίκηση του ΟΤΕ, δηλαδή μείωση των αποδοχών όλων των εργαζομένων, «πάγωμα» των ωριμάνσεων αλλά και οι αλλαγές στο Λογαριασμό Νεότητας, εκτιμάται ότι θα προκύψει όφελος περίπου 80 εκατ. ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα