iBooks στο νέο iPad. Το ηλεκτρονικό βιβλίο επιστρέφει

Με την ευκαιρία της ευγενικής προσφοράς μερικών ηλεκτρονικών βιβλίων από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, κάναμε μια αξιολόγηση της αναβαθμισμένης εφαρμογής iBooks στο νέο iPad και σας παρουσιάζουμε τις εντυπώσεις μας.

Με την εφαρμογή iBooks μπορείτε να περιηγηθείτε και να επιλέξετε το βιβλίο που επιθυμείτε ανάμεσα σε εκατοντάδες τίτλους, και να ξεκινήσετε

το διάβασμα του μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Η ανάγνωση μέσω του iBooks προσφέρει επιπλέον χαρακτηριστικά έναντι του έντυπου βιβλίου όπως επιλογή γραμματοσειρών, αναζήτηση λέξεων σε ολόκληρο το βιβλίο κ.α. ενώ φυσικά δεν λείπουν οι γνώριμες από το έντυπα βιβλία δυνατότητες υπογράμμισης κειμένου, εγγραφής σημειώσεων και χρησιμοποίησης σελιδοδεικτών.

Επιπλέον, μέσω του iBooks μπορείτε να απολαύσετε το βιβλίο σας χωρίς να το διαβάζετε (!), μέσω ηχητικής αφήγησης η οποία προσφέρεται και στα Ελληνικά για περιορισμένους, ωστόσο, τίτλους (audio books). Εσείς απλώς ρυθμίζετε την γλώσσα και την ταχύτητα της αφήγησης και στη συνέχεια απολαμβάνετε το audio book σας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία αυτόματης ανάγνωσης (text to speech) υποστηρίζεται και στο iBooks και μάλιστα στα ελληνικά, μέσω της λειτουργίας VoiceOver του iOS και ενεργοποιείται μέσω του Settings – General – Accessibility.

Η αλήθεια είναι ότι τα προηγούμενα μοντέλα iPad υστερούσαν έναντι της τεχνολογίας e-ink, σε ότι αφορά την απεικόνιση κειμένου, ωστόσο με το νέο iPad τα δεδομένα αλλάζουν. Με το νέο iPad, η εμπειρία ανάγνωσης βιβλίων ανεβαίνει σε νέα επίπεδα λόγω της Retina οθόνης υψηλής ευκρίνειας. Όπως αναφέραμε και στο review μας:

Η διαφορά ανάμεσα στο iPad 2 και στην οθόνη του νέου iPad είναι πλέον εμφανής. Τα pixels της νέας Retina display είναι τόσα πολλά (264ppi) που σου δίνεται η εντύπωση πως τα κείμενα είναι τυπωμένα με μελάνι επάνω στην οθόνη του νέου iPad. Οι γραμματοσειρές είναι πεντακάθαρες και ευδιάκριτες.

Αφήνοντας στην άκρη τα βιβλία που περιέχουν αποκλειστικά κείμενο, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως μεγαλύτερη  εντύπωση μας έκαναν τα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία. Δοκιμάσαμε για παράδειγμα το βιβλίο «Ελληνικό Πάσχα» και το βιβλίο «Θ’ Αυγό», που είναι και επίκαιρα, και διαπιστώσαμε ότι η υψηλής ανάλυσης εικονογράφηση που έχουν φαίνεται πολύ πιο ζωντανή ακόμη κι από τα έντυπα βιβλία:

Όσοι διαβάζετε στο κρεβάτι, τώρα μπορείτε χάρη στην επιλογή ρυθμίσεων που σας δίνει το iBooks να διαβάζετε ακόμη και στο απόλυτο σκοτάδι χωρίς να ενοχλείτε τον/την σύντροφό σας, ενεργοποιώντας το Night Theme. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται στο ελάχιστο η εκπομπή φωτός από την οθόνη του iPad και δεν ενοχλείται ο διπλανός σας… για να μην αναφέρουμε πως η νέα σειρά CRIME των Εκδόσεων Ψυχογιός γίνεται ακόμη πιο ζωντανή στο (σχεδόν) απόλυτο σκοτάδι.

Κάθε πρωί η Κριστίν ξυπνά σε μια άγνωστη κρεβατοκάμαρα, δίπλα σ’ έναν άγνωστο άντρα. Στον καθρέφτη του μπάνιου βλέπει το πρόσωπο μιας μεσήλικης γυναίκας την οποία δεν αναγνωρίζει. Και κάθε πρωί, ο άντρας τής εξηγεί υπομονετικά ότι είναι ο Μπεν, ο άντρας

Keywords
Τυχαία Θέματα