ΑΕΚ και ΠΑΟΚ: Λες και λείπουν...

22:52 3/1/2012 - Πηγή: Sport.gr

Στο ποδαρικό του 2012 διαλύθηκαν όποιες αμφιβολίες υπήρχαν. Αυτό το πρωτάθλημα δεν μπορούν να το διεκδικήσουν άλλοι, πέρα από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Ή Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ μέσα σε ένα 24ωρο επιβεβαίωσαν ότι ανήκουν σε μια άλλη κουβέντα. Όχι αυτή του αφορά τον τίτλο… Στην πραγματικότητα

οι δύο Δικέφαλοι από το καλοκαίρι και δώθε κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα με διαφορετική σειρά.

Η ΑΕΚ από το καλοκαίρι έριξε πολύ την ποιότητά της, με τις απώλειες Σκόκο, Μπλάνκο, Ντιόπ και πάει λέγοντας. Η έλευση του Νίκου Κωστένογλου απλώς αύξησε λίγο τις αντοχές της μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά πλέον, με πέντε πεταμένους βαθμούς στους δύο τελευταίους αγώνες της για τον πρώτο γύρο, επιβεβαιώθηκε ότι οι δυνατότητές της είναι πολύ μικρότερες από όσες ορίζει η ιστορία της.

Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του έκανε το αντίθετο. Πρώτα πέταξε βαθμούς, κάποιους και για ευρωπαϊκούς σκοπούς και στη συνέχεια έριξε την ποιότητά του, με τις απώλειες του Βιεϊρίνια και του Κοντρέρας, ίσως και του Σαλπιγγίδη. Το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Βγήκε κι εκείνος από τη συζήτηση του πρωταθλήματος.

Το χειρότερο για τους δύο Δικεφάλους είναι ότι κληρώθηκαν και μεταξύ τους στο Κύπελλο. Σε μια διοργάνωση που θα μπορούσε να είναι ρεαλιστικός στόχος και για τους δύο, εκμεταλλευόμενοι τη Β«μάχηΒ» που θα δίνουν οι δύο Β«αιώνιοιΒ» για τον τίτλο του πρωταθλητή.

Και ασφαλώς, το Κύπελλο θα γίνει πραγματικός στόχος για τον Δικέφαλο που θα Β«πετάξειΒ» στον επόμενο γύρο. Σε κάθε περίπτωση όταν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ λείπουν από την κουβέντα του πρωταθλήματος με την ολοκλήρωση κιόλας του πρώτου γύρου, είναι σαν να λείπουν από το ίδιο το πρωτάθλημα. Και το κακό είναι ότι την τελευταία 20ετία, έστω σε διαφορετικές αγωνιστικές περιόδους για την κάθε ομάδα, αυτό έχει συμβεί πολλές φορές και στους δύο.

Το θέμα για κιτρινόμαυρους και ασπρόμαυρους δεν ήταν, λοιπόν, πόσες θα ήταν οι αγωνιστικές αντοχές τους τη φετινή χρονιά. Το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό. Πόσες αντοχές έχουν διαχειριζόμενοι διαδοχικές χρονιές παλεύοντας απλώς για ένα καλό πλασάρισμα στα πλέι οφ. Εστω, για το Κύπελλο, όποτε δεν κληρώνονται μεταξύ τους.

Ασφαλώς, το βάρος αυτό δεν πέφτει ούτε στους προπονητές, άλλωστε Κωστένογλου και Μπόλονι είναι από τους ανθρώπους που ανεβάζουν το επίπεδο των ομάδων τους, ούτε στους παίκτες, ούτε πολύ περισσότερο στους οπαδούς. Πέφτει στις διοικήσεις των δύο συλλόγων, που – στην τσέπη τους δεν είμαστε – δείχνουν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ιστορίας που κουβαλούν οι δύο ομάδες. Εδώ είναι που εντοπίζεται και η μεγάλη – καθοριστική ίσως για το μέλλον – διαφορά.

Ότι η διοίκηση του ΠΑΟΚ, με την παρουσία φερέγγυων ανθρώπων (Ζαγοράκης, Βρύζας, Κωνσταντινίδης), δημιουργεί ελπίδα. Εκείνη της ΑΕΚ, με ανθρώπους και υποψήφιους επενδυτές που μοιάζουν με τους καλικάντζαρους που κυκλοφορούν τέτοιες ημέρες, δημιουργεί αποστροφή.

Και είμαι σίγουρος ότι οι Β«καλικάντζαροιΒ», που τις προηγούμενες εβδομάδες κ

Keywords
Τυχαία Θέματα