Ο φετινός ΠΑΟ θυμίζει την ΑΕΚ του 2004

Εκείνο το «Δεν πάμε για πρωτάθλημα» είχε τότε ακουστεί σε όλους τους τόνους. Σχεδόν όλες τις ημέρες της αγωνιστικής περιόδου 2004-05. Θυμάμαι ακόμη το ξέσπασμα του Γιάννη Γκούμα μετά από τη νίκη της ΑΕΚ με 1-0 (τι άλλο;) επί του Παναθηναϊκού: «Ρε σεις, αυτοί μας κοροϊδεύουν ότι δεν πάνε για πρωτάθλημα».

Ο φετινός Παναθηναϊκός

δεν το είπε ποτέ αυτό. Ισα – ίσα που από την αρχή της χρονιάς οι άνθρωποι της ομάδας δεν τολμούσαν να πουν δημόσια ότι στόχος δεν είναι ο τίτλος. Ακόμη κι αν δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι θα φτάσουν στο σημείο να είναι το φαβορί για αυτόν. Ακριβώς σε αυτό το σημείο μοιάζουν τόσο πολύ η ΑΕΚ του 2004, πρώτης χρονιάς του Ντέμη Νικολαΐδη στη διοίκηση, με τον φετινό Παναθηναϊκό. Κανείς δεν πίστεψε σε αυτούς στο ξεκίνημα. Ισως τελικά, αυτό να αποτελεί και όπλο για μια μεγάλη ομάδα…

Οι κιτρινόμαυροι του τότε με τους πράσινους του τώρα έχουν μια σειρά από ομοιότητες, που πραγματικά δημιουργούν αίσθηση. Κυρίως, διότι αυτό (θα έπρεπε να) είναι στο ποδόσφαιρο το ζητούμενο, σε αγωνιστικό επίπεδο. Στηρίχθηκαν και οι δύο σε Πορτογάλο τεχνικό, στον Φερνάντο Σάντος η Ενωση, στον Ζεσουάλδο Φερέιρα ο Παναθηναϊκός.

Οι δύο Πορτογάλοι έκαναν το λογικό. Β«ΕχτισανΒ» βάζοντας θεμέλιο κάτω από όλη την ομάδα, από δύο ηγέτες. Στην ΑΕΚ Β«κολώνεςΒ» της προσπάθειας έγιναν ο Κατσουράνης και ο Λυμπερόπουλος. Στον Παναθηναϊκό ο Κατσουράνης (μοναδικό κοινό πρόσωπο των δύο ομάδων) και ο Λέτο.

Επίσης, οι δύο ομάδες είχαν από έναν στυλοβάτη στην άμυνα. Οι κιτρινόμαυροι τον Μπρούνο Αλβες (δανεικός τότε από την Πόρτο), οι πράσινοι τον Αλέν Μπουμσόνγκ. Επιπλέον, από έναν ποδοσφαιριστή ξεκάθαρα επιλογή του προπονητή τους, που αποτέλεσε τον Β«ρολίσταΒ» με δημιουργικές ικανότητες της ομάδας. Ο Ασουνσάο στην Ενωση, ο Ζέκα στο Τριφύλλι.

Τόσο στην ΑΕΚ του 2004-05 όσο και στον Παναθηναϊκό του 2011-12, υπήρξαν ποδοσφαιριστές από τους οποίους δεν υπήρχαν πολλές προσδοκίες, αλλά εκείνοι διέψευσαν τους πάντες. Εκπλήξεις είναι ο Σοάρες στην ΑΕΚ, ο Κουίνσι στον ΠΑΟ. Ασοι στο μανίκι ο Χιώτης στους κιτρινόμαυρους, ο Καρνέζης (κυρίως) στους πράσινους.

Οι Β«τελειωμένοιΒ», που επέστρεψαν, Ιβάν Ρούσεφ για τον Σάντος, Σίλβα Κλέιτον για τον Φερέιρα. Οι λύσεις από τον πάγκο, Μίλεν Πέτκοφ στην ΑΕΚ, Τοτσέ στον Παναθηναϊκό. Οι νεαροί, Κραασάς και Μπούρμπος και τώρα Μαρίνος και Μαυρίας. Και ασφαλώς, οι έμπειροι. Μετρήστε τους: Για την Ενωση Γεωργέας, Κωστένογλου, Σωτήρης Κωνστνατινίδης, Τζιωρτζιόπουλος, Κόντης και για το Τριφύλλι Βύντρα, Σπυρόπουλος, Σαριέγκι, Βιτόλο, Καραγκούνης.

Οι ομοιότητες στο Β«στήσιμοΒ» και τον αγωνιστικό τρόπο παιχνιδιού των δύο ομάδων, δεν τελειώνουν εδώ. Οι δύσκολες νίκες, οι Β«σφιχτέςΒ» εμφανίσεις, το άγχος μέχρι το 90` ήταν αποτέλεσμα των περιορισμένων επιλογών των προπονητών λόγω του μικρού μπάτζετ που είχαν στα χέρια τους. Απόδειξη; Η ΑΕΚ της περιόδου 2004-05 πέτυχε έντεκα νίκες στο γκολ, τις πέντε με 1-0. Ο Παναθηναϊκός της φετινής αγωνιστικής περιόδου μετράει ήδη εφτά νίκες στο γκολ και τέσσερις (σερί μάλι

Keywords
Τυχαία Θέματα