Ο πρώτος του Μαρόκο

Το Μαρόκο δεν έχει πάρει μέρος, ποτέ στο παρελθόν, σε χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ούτε καν στη παρέλαση, πόσο μάλλον σε ένα από τα αγωνίσματα του θεσμού που ξεκίνησε το 1924.

Ωστόσο φέτος, έστειλε, έναν αθλητή στους Α΄ χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων και η συμμετοχή

του αντιμετωπίστηκε θετικά από το σύνολο των ΜΜΕ της χώρας. Η περιέργεια όλων ήταν πελώρια. Βλέπετε, ο άγνωστος ’νταμ Λαμχαμεντί γεννήθηκε και έμαθε σκι στον Καναδά, όπου και ζεί μέχρι σήμερα.

Τρεις ημέρες αργότερα έγινε στο Ινσμπρουκ της Αυστρίας το θαύμα. Ένα εντελώς απρόσμενο χρυσό μετάλλιο στη γιγαντιαία κατάβαση προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού στο Μαρόκο.

Ο 16χρονος Λαμχαμεντί είναι πλέον ένας ήρωας στο Μαρόκο, το οποίο μάλιστα έχει επισκεφθεί μόλις μία φορά στη ζωή του.

Ο πατέρας του γεννήθηκε εκεί αλλά μετανάστευσε σε μικρή ηλικία στον Καναδά, εκεί όπου άρχισε να μαθαίνει σκι και να λατρεύει το χιόνι.

Πριν από ένα χρόνο έμαθε ότι και στο Μαρόκο υπάρχει χιόνι αλλά ελάχιστοι από τους 35.000.000 κατοίκους του το έχουν πιάσει ποτέ στα χέρια τους.

Στα λευκά ντύνεται μόνο το μεσαίο μέρος του όρους Ατλας, που δεν είναι πυκνοκατοικημένο.

Ωστόσο, διαθέτει μια πίστα σκι και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ιδανικές, περισσότερο για τουρισμό και λιγότερο για αθλητισμό.

’λλωστε, εκεί ψηλά, σε υψόμετρο κοντά στα 2.500μ γυμνάζονται οι δρομείς αντοχής του κλασικού αθλητισμού.

Ο νεαρός Μαροκινός πρωταθλητής δήλωσε μετά τη νίκη του ότι ο μεγάλος στόχος του δεν ήταν η πρώτη θέση –αυτό άλλωστε δεν το περίμενε- αλλά η διάθεση του να αποδείξει ότι και οι συμπατριώτες του μπορούν να τα καταφέρουν στο μη δημοφιλές σκι.

Keywords
Τυχαία Θέματα