Ωραίο το ταξίδι, έχει και συνέχεια

Παρά το θρίαμβο επί της Αρσεναλ, η τελευταία γεύση ήταν πικρή και υπενθύμισε σε όλους πόσο στοίχισε η μη ετοιμότητα του Ολυμπιακού στην ήττα της πρεμιέρας από τη Μαρσέιγ. Οπως είπε όμως ο Ερνέστο Βαλβέρδε θα πρέπει να ξεπεραστεί η απογοήτευση. Κι αυτό καθώς στην πορεία του στους ομίλους του Champions League

ο Ολυμπιακός μέτρησε τις δυνάμεις του απέναντι σε δυνατούς αντιπάλους και ανταπεξήλθε στον υψηλό ανταγωνισμό. Μπορεί να έχασε την πρόκριση στους "16" για λεπτομέρειες, αλλά έχει την ευκαιρία να διακριθεί στο Europa League. Μια διοργάνωση σημαντική με πολλές ισχυρές ομάδες, που δεν έχει την ίδια χλιδή, αλλά ως ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είμαστε σε θέση να την περιφρονούμε.

Το ματς με την Αρσεναλ κύλησε ιδανικά για τον Ολυμπιακό. Μετά την απόκρουση του Μέγερι, που κράτησε το μηδέν και έδωσε την ευκαιρία να κάνουν οι συμπαίκτες του τέτοια συγκλονιστική εμφάνιση, ο Ολυμπιακός κυριάρχησε και έκανε περισσότερα από αυτό, που έπρεπε. Η επιτυχία από την αποτυχία όμως, όπως και η χαρά από τη λύπη, απέχουν τόσο λίγο, όσο και το χρονικό διάστημα, που μεσολάβησε από το γκολ του Μοντέστο μέχρι αυτό του Βαλμπουενά.

Το πανηγυρικό κλίμα, που επικρατούσε στο Καραϊσκάκη από την αρχή του αγώνα, έδωσε τη θέση του στην απογοήτευση των ερυθρολεύκων, που κοιτώντας τον φωτεινό πίνακα περίμεναν ένα δεύτερο θαύμα, αυτή τη φορά από τους γερμανούς (το γκολ της ισοφάρισης). Πραγματικά δεν μπορούσαν να το πιστέψουν ότι η τύχη τους γύρισε την πλάτη με τέτοιο τρόπο. Θα πρέπει όμως να αφήσουν πίσω τους την απογοήτευση και να κοιτάξουν τα κέρδη. Και αυτά είναι πολλά.

Πέντε πολύ καλές εμφανίσεις στην κορυφαία διοργάνωση, τριάρα επί της πρωταθλήτριας Γερμανίας, τριάρα στην Αρσεναλ και διπλό στο Βελοντρόμ (τα δύο τελευταία με πολλές και σημαντικές απουσίες) μόνο ευκαταφρόνητη επίδοση δεν είναι.

Οι ερυθρόλευκοι έβγαλαν ποιότητα και αντοχές, που ενδεχομένως ούτε οι ίδιοι να πίστευαν πως έχουν. Κι όλα αυτά τα διεκδικήσαν με ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και επιθετικό, δίχως σκοπιμότητες και ταμπούρι. Νοοτροπία, ξεκάθαρα έργο του Βαλβέρδε.

Οι παίκτες του βάσκου απέκτησαν πλούσιες εμπειρίες. Και στον Ολυμπιακό πλέον δεν υπάρχουν παίκτες με παραστάσεις από τέτοια ματς. Χαρακτηριστικό είναι πως από τους χθεσινούς 14, που αγωνίστηκαν, μόλις τέσσερις είχαν αγωνιστεί και στο παρελθόν στο Champions League. Οι υπόλοιποι ήταν άπειροι από τέτοια παιχνίδια, πλέον όμως όχι, κι αυτό είναι επένδυση για το μέλλον. Σε μεγάλη πλειοψηφία, το ίδιο ισχύει και για όσους δεν αγωνίστηκαν χθες.

Ισως μάλιστα ο τρόπος, με τον οποίο τελικά ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο Europa League, να πεισμώσει τους ερυθρολεύκους ενόψει της ευρωπαϊκής συνέχειας.

Στο Λιμάνι θα πρέπει να αντιληφθούν πως το ταξίδι δεν τελείωσε χθες. Εχει συνέχεια και αν ο πρωταθλητής Ελλάδας εμφανιστεί το ίδιο δυνατός και στο Europa ο δρόμος μπορεί να είναι ακόμα μακρύς. Από ελληνικές επιτυχίες μπορεί να έχει χορτάσει, αλλά επειδή ακριβώς δεν ισχύει το ίδιο και στην Ευρώπη, αξίζει να επιδιώξει τη διάκριση.

Keywords
Τυχαία Θέματα