GP Μαλαισίας 2012: Ελεύθερες Δοκιμές Παρασκευής

Δεν πέρασε μία εβδομάδα, και τα μονοθέσια της Formula 1 πάτησαν ξανά πίστα, αφού το πρόγραμμα δεν προβλέπει κάποιο διάλειμμα μεταξύ του πρώτου και του δευτέρου Grand Prix της σεζόν. Όλη η δράση μεταφέρεται από την Αυστραλία, στη Μαλαισία, μια πίστα που θα μας δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη δυναμικότητα των μονοθεσίων. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: πρώτον, ο αριθμός των Grands Prix είναι ανάλογος της εικόνας που θα έχουμε για την ταχύτητα των φετινών

αυτοκινήτων, και δεύτερον, η πίστα της Sepang είναι μια τεχνική και απαιτητική πίστα, οπότε φαίνονται οι αδυναμίες και τα πλεονεκτήματα των μονοθεσίων.

Η σημερινή μέρα ανήκει στον Lewis Hamilton. Ο Πρωταθλητής του 2008 ήταν ο ταχύτερος και στις δύο ελεύθερες δοκιμές, δείχνοντας ότι η MP4-27 είναι, ίσως, το ταχύτερο μονοθέσιο στον έναν γύρο, αν κι έχουμε γράψει ότι τα συμπεράσματα που εξάγονται από τα ελεύθερα δοκιμαστικά δεν είναι απολύτως αξιόπιστα, αλλά μας δίνουν κάποια εικόνα. Τόσο το πρωί, όσο και το απόγευμα, ο Άγγλος ανέβηκε με άνεση στην πρώτη θέση, και πρέπει να θεωρείται ένα από τα φαβορί για την pole position και τη νίκη, αν και οι καιρικές συνθήκες ίσως επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Ο άλλος πιλότος της McLaren και ο πρώτος φετινός νικητής, Jenson Button, δεν έδειξε όλη του την ταχύτητα. Στο FP1, ο Βρετανός είχε πρόβλημα με μια διαρροή καυσίμου, αλλά ήταν 9ος ταχύτερος. Το απόγευμα, ο Πρωταθλητής του 2009, ήταν, εμφανώς, πιο γρήγορος, μα όχι τόσο, ώστε ν’ απειλήσει τον team-mate του. Φυσικά, ίσως να το κάνει εκεί που πρέπει, δηλαδή στις κατατακτήριες και τον αγώνα.

Πολύ ανταγωνιστική στον έναν γύρο φαίνεται να είναι η Mercedes. Η γερμανική ομάδα έχει το F-Duct, αλλά, σύμφωνα με τον Michael Schumacher, δεν αρκεί μόνο το σύστημα αυτό για την pole position. Ο 43χρονος ήταν 4ος και 2ος ταχύτερος σε FP1 και FP2, αντίστοιχα, με τον Nico Rosberg να είναι κοντά, κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε μια καλή μάχη μεταξύ των δύο.

Δε γνωρίζουμε, όμως, αν η γερμανική ομάδα είναι ταχύτερη από τη Red Bull στον έναν γύρο. Στην Αυστραλία, η RB8 ήταν πολύ ταχύτερη στον αγώνα, και πρέπει να μάθουμε αν αυτό θα συμβεί κι εδώ. Πάντως, το αυστριακό μονοθέσιο δε δείχνει ικανό ν’ ανταγωνιστεί την MP4-27 στον έναν γύρο. Μάλλον, στις κατατακτήριες, ο πιο κοντινός αντίπαλος της RBR θα είναι Mercedes. Αν εξαιρέσουμε τη δεύτερη θέση του Sebastian Vettel στην πρωινή διαδικασία, οι ταχύτεροι χρόνοι των οδηγών της περσινής Πρωταθλήτριας δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ανταγωνιστικοί.

Ερωτηματικό παραμένει η απόδοση και της F2012. Το μονοθέσιο της Ferrari δύσκολα θα “τα βάλει” με τα McLarens, ωστόσο ο άστατος καιρός που αναμένεται το Σάββατο και την Κυριακή ίσως αυξήσει την ανταγωνιστικότητα του ιταλικού μονοθεσίου και του Fernando Alonso, ο οποίος, ανεξάρτητα από το πόσο καλό θα είναι το μονοθέσιό του, θα “πάρει” σχεδόν τα πάντα απ’ αυτό, μιας και είναι από τους ελάχιστους που μπορούν να το κάνουν. Φυσικά, σ’ αυτούς του ελάχιστους δεν ανήκει ο Felipe Massa, που

Keywords
Τυχαία Θέματα