Δοκιμές Χερέθ: Ημέρα 4η [w/videos]

Οι πρώτες δοκιμές της νέας χρονιάς ολοκληρώθηκαν στην πίστα της Χερέθ, με τον Fernando Alonso να… βάφει κόκκινη την κορυφή. Οι φίλοι, όμως, της Ferrari δε θα πρέπει να είναι χαρούμενοι, αφού τα νέα για την F2012 δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Σήμερα, το ιταλικό μονοθέσιο είχε προβλήματα αξιοπιστία, όμως δεν είναι μόνο αυτό, καθώς οι ίδιοι οι άνθρωποι του Maranello δεν είναι ικανοποιημένοι με το δημιούργημά τους. Μάλιστα, ήδη υπάρχουν φήμες σχετικά με το ποιο μονοθέσιο

είναι το ταχύτερο και πόσο.

Ωστόσο, είναι προτιμότερο να δούμε τι έγινε στη σημερινή, τελευταία ημέρα του πρώτου τεστ. Όπως γράφω παραπάνω, ο Fernando Alonso ήταν αυτός που τελείωσε ταχύτερος τις πρώτες δοκιμές του χειμώνα, αλλά ο Ferni ολοκλήρωσε μόνο 39 γύρους, αφού, λόγω υδραυλικών προβλημάτων, η F2012 ήταν για πολλή ώρα στο γκαράζ της Scuderia. Επιπλέον, προβλήματα υπερθέρμανσης εντοπίστηκαν στην περιοχή των εξατμίσεων, με αποτέλεσμα το ανθρακόνημα στη συγκεκριμένη περιοχή να “ψήνεται” από τις καυτές απολήξεις. Αυτό ανάγκασε τους μηχανικούς της ομάδας του Maranello να δώσουν περισσότερο αέρα στις απολήξεις.

Όσον αφορά την απόδοση της F2012, ο Pat Fry, Τεχνικός Διευθυντής, δεν είναι ικανοποιημένος από το πού είναι το μονοθέσιό τους, αλλά τονίζει ότι υπάρχει πολύς χώρος για βελτίωση. Αυτό είναι φυσικό, ωστόσο πρέπει να την δούμε και στην πίστα, όχι μόνο στα λόγια, γιατί απ’ αυτά έχουμε χορτάσει, και δεν αναφέρομαι μόνο στη Ferrari… Μάλλον, το 1:18.877 ήρθε με πολύ χαμηλό φορτίο καυσίμου, δηλαδή σε μια προσομοίωση κατατακτήριων δοκιμών, δίχως να μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι.

Στη δεύτερη θέση του πίνακα με τους καλύτερους χρόνους βρέθηκε ο πρωτοεμφανιζόμενος Jean-Eric Vergne, με την Toro Rosso STR7. Ο 21χρονος σύλλεξε αρκετά δεδομένα για την ομάδα του, αφού οι 80 γύροι δεν είναι λίγοι. Ο Γάλλος ολοκλήρωσε το τεστ μπροστά από τον Sebastian Vettel, ο οποίος δεν είχε απροβλημάτιστη μέρα, καθώς το πρωί, η RB8 είχε προβλήματα στα ηλεκτρικά. Τελικά, ο Πρωταθλητής κάλυψε απόσταση 50 γύρων, γράφοντας τον 8ο χρόνο της ημέρας.

Σε αντίθεση με το 2011, οι πρώτες δοκιμές ήταν εντελώς απροβλημάτιστες για την ομάδα της McLaren. Συνολικά, η βρετανική ομάδα έχει κάνει 313 γύρους (147 με τον Jenson Button και 166 με τον Lewis Hamilton), και τώρα οι τεχνικοί του Woking πρέπει ν’ αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα που έχουν μαζέψει, ώστε να κάνουν την MP4-27 ταχύτερη. Οι δοκιμές μοιάζουν να κυλούν πολύ πιο ομαλά για τους Βρετανούς, καθώς πριν από έναν χρόνο, είχαν τρομερά προβλήματα με την MP4-26, η οποία δεν μπορούσε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα που έπρεπε. Αλλά, αυτά δε φαίνεται να υπάρχουν φέτος.

Σύμφωνα με τον Hamilton, η MP4-27 παράγει λιγότερα επίπεδα κάθετης δύναμης (απόλυτα λογικό. αφού η απαγόρευση του φυσητού διαχύτη έχει μειώσει κατά 25% περίπου την κάθετη δύναμη), ωστόσο είναι καλύτερη στο φρενάρισμα και στην είσοδο των στροφών, ενώ είναι μια αξιόλογη βάση για πολλές αναβαθμίσεις. Σήμερα, ο “Billion Dollar Man” ήταν ο 4ος ταχύτερος, όμως προς το παρόν, οι

Keywords
Τυχαία Θέματα