Έξυπνα φωτιστικά σώματα σε κάνουν να δεις μέσω βροχής και χιονόπτωσης

00:57 6/7/2012 - Πηγή: AutoBlog

Το να οδηγείς βράδυ όταν βρέχει και όταν χιονίζει δεν είναι το ευκολότερο πράγμα, αφού οι σταγόνες της βροχής και οι νυφάδες του χιονιού που έχουνε πέσει στο στα κάτοπτρα των μπροστά φωτιστικών σωμάτων στρεβλώνουν σε μεγάλο βαθμό το φως που βγαίνει από αυτά, μη φωτίζοντας σωστά το δρόμο.

Τα πράγματα ωστόσο φαίνεται ότι θα αλλάξουν στο μέλλον, αφού επιστήμονες του πανεπιστημίου Carnegie Mellon του Pittsburgh έλυσαν το πρόβλημα αυτό χρησιμοποιώντας μια

πολύπλοκη συστοιχία αισθητήρων οι οποίοι ελέγχουν την κάθε σταγόνα ξεχωριστά, φωτίζοντας την στιγμιαία ώστε να υπολογίσει τη θέση και τη τροχιά της, επιτρέποντας έτσι τα φωτιστικά σώματα να μην φωτίζουν πάνω τους, αυξάνοντας στην ορατότητα στον δρόμο. Έξυπνο!

Η τεχνολογία μέχρι σήμερα λειτουργεί σε απόσταση έως 4 μέτρων και φωτίζει 70% περισσότερο σε σχέση με τα συμβατικά φωτιστικά σώματα. Σίγουρα οι ερευνητές θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους και δεν πιστεύω ότι θα αργήσει η ημέρα όπου θα δούμε τη τεχνολογία αυτή στον βασικό εξοπλισμό των αυτοκινήτων παραγωγής του μέλλοντος.

Διαβάστε Περισσότερα »

Keywords
Τυχαία Θέματα