Ξεχασμένο Πρωτότυπο: Fiat Ecobasic Concept

15:14 6/4/2014 - Πηγή: AutoBlog

Αν θεωρείς το Multipla το ασχημότερο αυτοκίνητο που κατασκεύασε ποτέ η Fiat αναθεώρησε, γιατί μάλλον δεν γνωρίζεις ή δεν θυμάσαι το Ecobasic Concept.

Το ξεχασμένο πρωτότυπο το οποίο παρουσιάστηκε το 2000, ήταν η πρώτη προσπάθεια της Fiat στο να κατασκευάσει ένα φιλικό προς το περιβάλλον αυτοκίνητο. Ντεμπούτο έκανε στην έκθεση της Γενεύης και είχε μήκος 3,48 μέτρα.

Το φιλικό προς το περιβάλλον ανακυκλώσιμο αυτοκίνητο, ήταν τετραθέσιο, χτισμένο πάνω σε

ένα χαλύβδινο πλαίσιο. Το σώμα του ήταν από πλαστικό, όπως τα πλαϊνά παράθυρα. Το χρώμα των πλαστικών δεν ήταν βαμμένα με βαφή αυτοκινήτου, αλλά με βαφές που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα.

Το πρωτότυπο ήταν κατασκευασμένο πάνω σε μια αρθρωτή πλατφόρμα, με την Fiat να σχεδίαζε να το πουλήσει ως kit. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούσε να κατασκευαστεί σε αρκετά εργοστάσια της Fiat παγκοσμίως, με τον ιδιοκτήτη του να είχε την δυνατότητα να παραμετροποιήσει το σώμα του αυτοκινήτου, όπως η προσθήκη μιας τέταρτης πόρτας, ή η αντικατάσταση του πάνελ της οροφής, με μια συρόμενη οροφή.

Κάτω από το καπό του βρισκόταν ένας 1.200αρης Multijet diesel κινητήρας με τεχνολογία common rail, που εκείνη την εποχή ήταν επαναστατικός, διότι, πληρούσε τις προϋποθέσεις για το Euro 4, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2005. Απέδιδε 45 άλογα και συνδυαζόταν με ένα ημιαυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο διέθετε πρόγραμμα ECO. Σε συνδυασμό με τον χαμηλό αεροδυναμικό οπισθέλκουσας Cd 0.28 και το βάρος των 750 κιλών, το πρωτότυπο είχε μέση κατανάλωση λιγότερο από 3 λίτρα/100 χλμ, με μόλις 76 γρ/χλμ εκπομπές CO2.

Τα 0-1οο χλμ/ώρα ήταν σε θέση να τα κάνει σε 13 δευτερόλεπτα, με τελική ταχύτητα 160 χλμ/ώρα. Η Fiat είχε τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη στην τεχνολογία του κινητήρα, που αποφάσισε πως μόνο ο αντιπρόσωπος θα μπορούσε να ανοίξει το καπό. Για τους χρήστες του αυτοκινήτου, υπήρχε μόνο πρόσβαση στα υγρά του αυτοκινήτου.

Ήταν πραγματικά κάτι το πρωτότυπο για την εποχή του, με την Fiat να σκεφτόταν σοβαρά το να το περάσει στη παραγωγή με τιμή κοντά στις 5.000ε. Ωστόσο αποφάσισε να μην το βγάλει στην αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα