50 χρόνια Πολυτεχνείο...


Κορυφώνονται το μεσημέρι της Παρασκευής με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, μισόν αιώνα από τη μεγαλειώδη εξέγερση στο Πολυτεχνείο, με την αιματηρή καταστολή των τανκς της χούντας, αλλά και την απαρχή της αντίστροφης μέτρησης για την πτώση της δικτατορίας και το... ξεκίνημα μιας νέας εποχής, της Μεταπολίτευσης, με όρους δημοκρατίας, ισονομίας και ισοπολιτείας, έννοιες που σήμερα δείχνουν να δοκιμάζονται και να αμφισβητούνται.

Από

την Τετάρτη χιλιάδες κόσμου από όλες τις ηλικίες συρρέουν στον ιστορικό χώρο του εκπαιδευτικού ιδρύματος και τιμούν τους νεκρούς και όλα τα θύματα της Χούντας. Το παρών έχουν δώσει και κόμματα, πολιτικές οργανώσεις, μαζικοί φορείς, συλλογικότητες, αλλά και πολιτικοί αρχηγοί.

Τον παλμό των ημερών δίνουν οι φοιτητές, που δεν ξεχνούν τον Παλαιστινιακό λαό που υποφέρει στη Γάζα και περνούν με κάθε τρόπο το μήνυμα για αλληλεγγύη και ειρήνη. Χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο που απαθανάτισε η efsyn.gr σε λεωφορείο του ΟΑΣΑ, θυμίζοντας πρακτικές των φοιτητών του 1973, όταν κολλούσαν χαρτόνια με μηνύματα σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Το εικονιζόμενο, όχι στην καλύτερη κατάσταση έφτασε ως το Χαλάνδρι.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, φοιτητές και φοιτήτριες προχώρησαν σε συμβολική πορεία για τον Χρήστο Μιχαλόπουλο, τελευταίο θύμα αστυνομικής βίας, γύρω από το Πολυτεχνείο.

Σήμερα Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, η κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου θα ανοίξει στις εννέα το πρωί και θα κλείσει λίγο μετά τη μία το μεσημέρι.

Την ώρα εκείνη θα ξεκινήσει η εκκένωση των χώρων του ιστορικού κτιρίου της οδού Πατησίων και στις 14.00 θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση στο προαύλιο του Πολυτεχνείου. Μία ώρα αργότερα, στις τρεις, θα ξεκινήσει η πορεία.

►Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ., οι σταθμοί του Μετρό Μοναστηράκι, Μέγαρο Μουσικής, Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο θα κλείσουν στις 14.00 και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς τους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

Τυχόν πρόσθετες μεταβολές θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να ενημερωθεί από τον ακόλουθο σύνδεσμο Τροποποιήσεις 50ής επετείου του Πολυτεχνείου και από το πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ 11185.

Επίσης, τα δρομολόγια της λεωφορειακής γραμμής Χ95 ΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΑΕΡΟΛ. ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS) θα εκτελούνται μέχρι τον σταθμό του Μετρό ΚΑΤΕΧΑΚΗ.

►Αυξημένη επιφυλακή με πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας επιβάλλει στους δρόμους της Αθήνας η αστυνομία.

Επί ποδός βρίσκονται ήδη περίπου 5.000 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας, ενώ συνδρομή θα παρέχουν από αέρος το ελικόπτερο της Αστυνομίας καθώς και drone.

Επίσης, έχουν τεθεί σε ετοιμότητα οι αύρες νερού της αστυνομίας - «Αίαντες» - καθώς και ομάδες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) της Ελληνικής Αστυνομίας.

Λόγω και του πολέμου στη Μέση Ανατολή, εκτός από την αυξημένη παρουσία αστυνομικών γύρω από το Πολυτεχνείο και την αμερικανική πρεσβεία, όπου παραδοσιακά καταλήγει η πορεία ανήμερα της επετείου, ιδιαίτερα μέτρα έχει λάβει η ΕΛ.ΑΣ. για την προστασία της πρεσβείας του Ισραήλ, καθώς και άλλων πιθανών «στόχων».

Για τον φόβο επεισοδίων, λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τα έργα για τον σταθμό του μετρό στα Εξάρχεια, θα είναι και εκεί ιδιαίτερα αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας, αλλά και για τον κίνδυνο έντασης μετά τον θάνατο του 17χρονου Χρήστου Μιχαλόπουλου από αστυνομικά πυρά στη Βοιωτία..

Keywords
Τυχαία Θέματα