Hellastat: Οι 7 κρυφές πληγές της κρίσης

Τα άδεια ράφια, η "φούσκα" των εξαγωγών, η καχυποψία, το πιθανό εμπάργκο στο Ιράν, το δίκαιο του ισχυρού και η παραοικονομία συγκαταλέγονται στις 7 κρυφές πληγές της κρίσης που θα επιβαρύνουν τη ζωή των Ελλήνων, λέει η Hellastat.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της Ετήσιας Έκθεσης Προοπτικών της Ελληνικής Οικονομίας, η Hellastat επισημαίνει τις ακόλουθες καταστάσεις που θα επικρατήσουν, κατά την εκτίμησή της, το προσεχές 12μηνο στην...... αγορά της Ελλάδας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της
Hellastat, Πάνος Μιχαλόπουλος, επισημαίνει: «Πρόκειται για 7 κρυφές πληγές που έχουν αναφερθεί ελάχιστα ή καθόλου μέχρι σήμερα, επηρεάζουν όμως και θα επηρεάσουν πολύ τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων. Είναι πλέον μετρήσιμες τόσο οι αιτίες δημιουργίας τους όσο και τα φρικτά αποτελέσματα στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Η θεραπεία τους χρήζει άμεσης εκκίνησης».

1. Τα άδεια ράφια. Η πλειονότητα των αγαθών που καταναλώνονται στην ελληνική αγορά αλλά και των απαραίτητων πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή προϊόντων από τις ελληνικές μεταποιητικές εταιρίες εισάγεται από το εξωτερικό.

Στη διάρκεια του 2011, και εντονότερα στο τέλος του τελευταίου 3μήνου, έχουν κοπεί οι πιστώσεις σχεδόν στο σύνολό τους από τους προμηθευτές στην αλλοδαπή ως συνέπεια των υποβαθμίσεων των ελληνικών τραπεζών και του χαρακτηρισμού της χώρας ως αναξιόπιστης που τη συνοδεύει σε όλες τις συναλλαγές, συζητήσεις και ειδήσεις.

Συνέπεια αυτού είναι η πώληση αγαθών και υλών από προμηθευτές του εξωτερικού μόνο με προκαταβολή του συνολικού τιμήματος. Δηλαδή, μηδενική πίστωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και εύρωστες εταιρίες, που έχουν τη δυνατότητα έκδοσης εγγυητικών επιστολών με την κατάθεση ισοδύναμου ποσού σε μετρητά, δεν έχουν καλύτερη μεταχείριση στις συναλλαγές τους. Με λίγα λόγια, ο Κινέζος, ο Γερμανός κι ο Αμερικανός προμηθευτής εκτιμούν ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών, οπότε όλες οι εγγυητικές δεν θα έχουν καμία απολύτως αξία, άρα οι απαιτήσεις τους θα καταστούν επισφαλείς.

Αποτέλεσμα των προαναφερόμενων συνθηκών θα είναι η σταδιακή έλλειψη βασικών προϊόντων ακόμα και στα super market καθώς και η κυκλοφορία προϊόντων χαμηλότερης ποιότητας από προμηθευτές που δέχονται ακόμα να μας παρέχουν πίστωση. Το θετικό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι αναγκαστικά θα ενισχυθούν τα παραγόμενα στην Ελλάδα προϊόντα που χρησιμοποιούν μόνο ελληνικές πρώτες ύλες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα τρόφιμα. Όμως, η εγχώρια παραγωγή θα χρειαστεί χρόνο για να καλύψει το κενό στη ζήτηση που θα προκύψει από την απότομη έλλειψη των εισαγόμενων προϊόντων αλλά και την ποιότητα σε ορισμένες περιπτώσεις.

2. Η φούσκα των εξαγωγών. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στον Έλληνα πελάτη από τον προμηθευτή στο εξωτερικό ισχύει στον ίδιο ακριβώς βαθμό και για τον Έλληνα προμηθευτή από τον ξένο πελάτη. Ο φόβος μήπως ο Έλληνας προμηθευτής τους «κρεμάσει», το επονομαζόμενο και ως going concern, έχει ωθήσει πολλές ξέν
Keywords
Τυχαία Θέματα