Αν αυτή είναι η 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ θα πρέπει να αποφύγει τον πόλεμο με τη Χαμάς


Μετά την καταστροφική αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών να προβλέψουν την ξαφνική επίθεση της Χαμάς το Σαββατοκύριακο, πολλοί περιγράφουν την τεράστια απώλεια ζωών ως «την 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ».

Παρόλο που τα δύο γεγονότα δεν μπορούν να συγκριθούν δίκαια, δεδομένου ότι η επίθεση στο Ισραήλ προήλθε από μια χώρα την οποία έχει καταλάβει και στην οποία έχει επιβάλει ένα θανατηφόρο και βάναυσο καθεστώς απαρτχάιντ για πολλές δεκαετίες, η επίθεση της Χαμάς είχε έναν παρόμοιο ενστικτώδη αντίκτυπο.

Οι

ισραηλινές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι στην πραγματικότητα σχεδόν δέκα φορές χειρότερες από εκείνες των ΗΠΑ το 2001, σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι διαδοχικές ισραηλινές κυβερνήσεις έχουν δαπανήσει μαζικά για τον στρατό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια του εβραϊκού πληθυσμού. Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας σε όλο τον κόσμο έβλεπαν το Ισραήλ ως ένα από τα κορυφαία κράτη όσον αφορά στις αμυντικές τακτικές και τον εξοπλισμό για τον έλεγχο των διαφωνούντων.

Αυτή η φήμη βρίσκεται τώρα στα «τάρταρα», την ώρα που το Ισραήλ έχει την πιο σκληροπυρηνική υπερεθνικιστική κυβέρνηση στην 75χρονη ιστορία του, με επικεφαλής έναν απόλυτα αποφασισμένο πολιτικό επιζώντα, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η απάντηση του Ισραήλ στη Χαμάς ήταν η ακραία χρήση βίας. Ο υπουργός Άμυνας του Τελ Αβίβ έχει χαρακτηρίσει τους υποστηρικτές της Χαμάς ως «ανθρώπινα ζώα» και έχει σφραγίσει τα σύνορα με την Γάζα, θέτοντας 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους υπό πολιορκία, με την πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα να είναι απαγορευμένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα