Άνθρωπος στη θάλασσα! Εδώ είναι Ελλάδα, ας πρόσεχε!...


Η κραυγή «άνθρωπος στη θάλασσα» σήμαινε αυτομάτως συναγερμό. Τα πλοία σταμάταγαν, κατέβαζαν βάρκες, έριχναν σωσίβια και αναζητούσαν τον άνθρωπο για να τον σώσουν. Τώρα, με αφορμή την κτηνωδία στο λιμάνι του Πειραιά, μάθαμε και είδαμε ναυτικούς να ρίχνουν άνθρωπο στη θάλασσα, να πνίγεται μπροστά στα μάτια τους και κανείς από το πλοίο να μην ενδιαφέρεται να τον σώσει. «Σώστε τον» φώναζαν στο πλήρωμα οι επιβάτες τόσο από το «Blue Horizon» όσο και από άλλο πλοίο της ίδιας εταιρείας, που θα απέπλεε λίγο μετά για
Χανιά, αλλά τίποτα...


Ο καπετάνιος, ως άρχων του πλοίου που είχε εικόνα από τις κάμερες που ελέγχουν την μπουκαπόρτα, ξεκίνησε το ταξίδι σαν να μην συμβαίνει τίποτα! Και από τα μεγάφωνα του πλοίου οι επιβάτες άκουσαν: «Φεύγουμε, όλα καλά. Σας ενημερώνουμε πως δεν ευθύνεται το πλοίο για τη μικρή καθυστέρηση»!
Όσοι είδαμε το βίντεο του δράματος θεωρήσαμε πως οι άνδρες του πληρώματος εμπόδισαν τον άτυχο Μανώλη Καργιώτη επειδή δεν είχε εισιτήριο, αν και έκδοση εισιτηρίου γίνεται και μέσα στο πλοίο. Τελικά μάθαμε πως είχε ακτοπλοϊκό εισιτήριο! Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ναυτιλίας, ο 36χρονος είχε επιβιβαστεί εγκαίρως στο πλοίο, ωστόσο για κάποιο λόγο αποβιβάστηκε, προσπαθώντας να μπει ξανά ενώ το πλοίο βρισκόταν στη διαδικασία του απόπλου.
Για πρωτοφανές συμβάν στα ναυτικά χρονικά της χώρας κάνουν λόγο τα σωματεία των εργαζομένων. «Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε κάνοντας τη σχετική έρευνα, δεν έχει καταγραφεί ποτέ τέτοιο περιστατικό», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Θαλαμηπόλων του Εμπορικού Ναυτικού Λευτέρης Σαριδάκης.
Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΜΕΝ επισημαίνει τις ευθύνες του συστήματος στο λιμάνι, τονίζοντας: «Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε με τον πιο σαφή τρόπο ότι ευθύνες υπάρχουν και στους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι κατά την αναχώρηση του πλοίου δεν ήταν παρόντες ως όφειλαν. Εάν υπήρχαν όργανα του Λιμενικού Σώματος, όπως έπρεπε να έχουν παρουσία - έλεγχο - εποπτεία, δεν επρόκειτο να συμβεί αυτό το γεγονός. Η ανθρώπινη αυτή τραγωδία αναδεικνύει επίσης τις σοβαρές ευθύνες ΥΕΝ - λιμενικών Αρχών και ναυτιλιακών εταιρειών που επιτρέπουν το λύσιμο των κάβων και την αναχώρηση του πλοίου με τον καταπέλτη ανεβασμένο!».
Ένας ναυτικός, ανεξαρτήτως βαθμού, δεν ρίχνει ποτέ άνθρωπο στη θάλασσα. αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΕΜΕΝ. Οι εν πλω λιμενικοί θεωρούνται ναυτικοί; Και αν ναι, πώς βύθισαν ένα πλοίο ανοιχτά της Πύλου στέλνοντας στον πάτο της θάλασσας 500 (!) ανθρώπους που αναζητούσαν σωτηρία; Ποιες ευθύνες καταλογίστηκαν τότε; Πώς στην ευχή κοιμούνται με ήσυχη τη συνείδησή τους οι άνδρες που επέβαιναν στο σκάφος του Λιμενικού; Ποιες ευθύνες αναζητήθηκαν από την Πολιτεία; Α, ναι, η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και καθάρισε. Κανένας δεν πένθησε!
Όσο κυριαρχούν ο ρατσισμός, η αναλγησία, ο ατομικισμός, η απάντηση στη φωνή «άνθρωπος στη θάλασσα» θα είναι «ας πρόσεχε»! Χαρακτηριστική της αντίληψης και της υποκρισίας των κυβερνητικών παραγόντων ήταν η αρχική δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για το περιστατικό του Πειραιά. «Θεωρώ ότι σήμερα υπάρχουν αυτοί που θρηνούν τον αδικοχαμένο (!) και υπάρχουν και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν τη δουλειά τους (!), να φέρουν ένα μεροκάματο, και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία»!!! Άδικος θάνατος είναι να σε χτυπήσει κεραυνός.
Αν σε σπρώξουν βίαια στη θάλασσα με τα κύματα από τις προπέλες του πλοίου να σε πνίγουν, είναι δολοφονία. Και σε όλα αυτά που εξελίσσονται στην ελληνική κοινωνία, προκλητικά απούσα είναι η ελληνορθόδοξη Εκκλησία. Η χριστιανική διδασκαλία για την αγάπη στον συνάνθρωπο έχει εξαφανιστεί στην πράξη, με ανούσιες αιωνόβιες τελετουργίες που δεν απαντούν στα προβλήματα των ανθρώπων και δεν βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής τους. Βολεύτηκαν πίσω από το δόγμα που κατασκεύασαν, ότι άλλο πολιτική και άλλο θρησκεία, αλλά κάνουν πολιτική για τα καλά και συμφέροντά τους.
Έτσι απέσπασαν 3.500 επιπλέον θέσεις ιερέων δημοσίων υπαλλήλων, ευγνώμονες στον πρωθυπουργό, που ανέχεται 10.000 οργανικές κενές θέσεις στο ΕΣΥ, σχεδόν 20.000 στην Παιδεία, 3.500 στις υπηρεσίες πυρόσβεσης. Μπορεί και να ήταν θέλημα Θεού να πνιγεί ο Αντώνης στο λιμάνι και 500 «άπιστοι» στην Πύλο.

Δημήτρης Χρήστου
Η ΑΥΓΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα