Εφιάλτης δίχως τέλος στη Θεσσαλία - Στους 15 οι νεκροί, ανυπολόγιστες καταστροφές, φόβοι για περισσότερους αγνοούμενους


Ώρες αγωνίας στη Θεσσαλία λίγα 24ωρα μετά το τέλος της κακοκαιρίας Daniel, που άφησε πίσω της 15 νεκρούς, 2 αγνοούμενους, ανυπολόγιστες καταστροφές και με τις ελπίδες να σβήνουν. Μάλιστα υπάρχουν φόβοι για περισσότερους αγνοούμενους, καθώς «εξαφανισμένοι» είναι πολλοί εργάτες γης που απασχολούνταν στην ευρύτερη περιοχή.

Στη λίστα των θυμάτων της κακοκαιρίας προστέθηκαν την Κυριακή 10/9 ακόμη τέσσερα άτομα.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές βρίσκονται με το βλέμμα στραμμένο στην υπερχείλιση του Πηνειού, που ήδη κατάπιε ολόκληρα χωριά, καθώς απειλεί απειλεί όλες τις παραποτάμιες

περιοχές. Ο ποταμός Πηνειός υπερχειλίζει στις χαμηλότερα υψομετρικές περιοχές.

Ήδη, στη Λάρισα, από τα νερά του ποταμού έχουν βουλιάξει οι συνοικίες του Αγίου Θωμά, του Ιπποκράτη, της Νέας Σμύρνης και οι νέες εργατικές κατοικίες στην Γιάννουλη, όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των κατοίκων.

Πλέον, η Λάρισα είναι αποκλεισμένη οδικώς και σιδηροδρομικώς εξαιτίας της αυξημένης ροής υδάτων που πλημμύρισαν δρόμους και γραμμές του ΟΣΕ.

Εκφράζονται φόβοι ότι αν ανέβει και άλλο η στάθμη του Πηνειού, που ήδη φτάνει στα 10 μέτρα, το νερό θα μπει μέσα στην πόλη της Λάρισας που ακόμη δεν έχει πληγεί. Είναι συνεχείς είναι οι προσπάθειες ενίσχυσης των αναχωμάτων του Πηνειού ποταμού στα όρια της πόλης που καταβάλλουν πυροσβέστες και εθελοντές, μαζί με δυνάμεις του στρατού και ιδιώτες με σκαπτικά μηχανήματα, αλλά και απομάκρυνσης του πληθυσμού από περιοχές που βρίσκονται γύρω από το ποτάμι. Επιπλέον, με την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων, με ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, γίνονται διανοίξεις σε σημεία του ποταμού έξω από την πόλη, ώστε να εκτονώνεται η πίεση του νερού και να σταθεροποιηθεί η στάθμη του.

Με τη Θεσσαλία να έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη, ήδη δεκάδες χωριά εξαφανίστηκαν από τον χάρτη - εκτιμάται ότι έχουν πλημμυρίσει περίπου 750.000 στρέμματα - , ενώ παραμένει κλειστή η Εθνική Οδός, στο ύψος της Λάρισας, λόγω της πλημμύρας του Πηνειού.

Σπίτια έχουν "βουλιάξει" μέσα στα νερά και οι κάτοικοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ψηλότερους ορόφους ή στις ταράτσες των σπιτιών τους και να ζητούν βοήθεια, πόσιμο νερό και φαγητό. Οι εικόνες με τη διάσωση των πολίτων με βάρκες και ελικόπτερα είναι συγκλονιστική, ενώ «χάθηκαν» κάτω από το νερό ολόκληρες συνοικίες.

Παράλληλα, το "καμπανάκι" για ασθένειες από τα λιμνάζοντα νερά έκρουσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία από τη Λάρισα κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό.

Επιπλέον, έχει ξεκινήσει η περισυλλογή των νεκρών ζώων.


Keywords
Τυχαία Θέματα