Ανυποχώρητος ο Νετανιάχου απέναντι στη διεθνή πίεση


Το ετήσιο Φόρουμ της Ντόχα ξεκίνησε και η αποκαρδιωτική κατάσταση στη Γάζα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων των ξένων ηγετών.
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία σχολιάζοντας πως η Γάζα αντιμετωπίζει «άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή». Μιλώντας στο Φόρουμ ο πρωθυπουργός του Κατάρ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι είπε ότι είναι σημαντικό να σταθούμε απέναντι σε αυτούς «που θέλουν να παρουσιάσουν τη σύγκρουση με τη μορφή ενός θρησκευτικού πολέμου».
«Αυτή η σύγκρουση ήταν και εξακολουθεί να είναι ζήτημα κατοχής. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών,
η επιλογή της ειρήνης ήταν στο τραπέζι, αλλά ήταν θύμα αναβλητικότητας και σχηματισμού».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε ότι το Ισραήλ εφαρμόζει μία συστηματική πολιτική ωθώντας τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν την Γάζα, μέσω ενός πολέμου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους. Σε σχόλια του στη διάσκεψη στη Ντόχα, ο Σαφάντι -η χώρα του οποίου συνορεύει με τη Δυτική Όχθη και έχει υποδεχτεί τους περισσότερους Παλαιστίνιους μετά την ίδρυση του Ισραήλ το 1948- δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ έχει προκαλέσει «μεγάλο μίσος, το οποίο, θα στοιχειώνει την περιοχή», αλλά και θα «καθορίζει τις μελλοντικές γενιές».
Μιλώντας στο Φόρουμ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται στη Γάζα και στην απάντηση της διεθνούς κοινότητας. Σημείωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών έχει παραλύσει από τις γεωπολιτικές διαιρέσεις, η αξιοπιστία του υπονομεύεται από την αδυναμία έγκρισης ψηφίσματος που προτρέπει για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αναφερόμενος στο πρόσφατο βέτο των ΗΠΑ στο ψήφισμα για κατάπαυση πυρός.
«Ποτέ δεν έχουμε δει τόσες πολλές απώλειες αμάχων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της θητείας μου στον ΟΗΕ. Η κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα σε καταστροφή, με δυνητικά μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για τους Παλαιστίνιους στο σύνολό τους και την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ απορρίπτει τις εκκλήσεις για τερματισμό πολέμουΟ Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου απέρριψε τις διεθνείς εκκλήσεις για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, περιγράφοντας αυτές τις εκκλήσεις ως ασυνεπείς με την υποστήριξη του πολεμικού στόχου της εξάλειψης της Χαμάς.
Ο στρατός του Ισραήλ εξέδωσε επιχειρησιακή ενημέρωση για το πρωί της Κυριακής, στην οποία ισχυρίστηκε ότι έπληξε «πάνω από 250 τρομοκρατικούς στόχους» τις τελευταίες 24 ώρες.
Στο πεδίο των μαχών οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ προωθούνται όλο και πιο βαθιά στη νότια Γάζα, την ώρα που οι συνθήκες της ανθρωπιστικής κρίσης δίνουν εικόνα «Αποκάλυψης» (βλ. Ο πόλεμος στη Γάζα μπορεί να κρατήσει ακόμη δύο μήνες)
Η Παλαιστινιακή Αρχή «δεν έφυγε ποτέ από τη Γάζα», τονίζει ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός. Όταν ρωτήθηκε εάν η Παλαιστινιακή Αρχή (PA) θα ήταν πρόθυμη να καταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου, ο πρωθυπουργός Shtayyeh είπε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είχε «φύγει ποτέ από τη Γάζα. Αυτοί είναι οι άνθρωποι μας, αυτή είναι η γη μας», είπε στο Al Jazeera.
«Είμαστε αυτοί που φροντίσαμε για το νερό, το ρεύμα, την αποχέτευση, την παιδεία και την υγεία στη Γάζα. Θέλουμε μια κατάσταση στην οποία οι Παλαιστίνιοι είναι ενωμένοι. Η Χαμάς είναι αναπόσπαστο μέρος του παλαιστινιακού πολιτικού μωσαϊκού», σημείωσε. «Νομίζω ότι είναι καιρός να τηλεφωνήσει η Χαμάς στον Παλαιστίνιο πρόεδρο και να του πει ότι είμαστε όλοι ενωμένοι πίσω σου και είσαι η νόμιμη αρχή του παλαιστινιακού λαού και είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε».
Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών λέει ότι τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, πριν 75 χρόνια, δεν επεκτάθηκαν ποτέ στους Παλαιστίνιους.
«Τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού παραβιάζονται εδώ και 75 χρόνια, με κυριότερο το δικαίωμα στη ζωή», αναφέρεται σε ανάρτηση του Παλαιστινιακού Υπουργείου Εξωτερικών στο X.
Η Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1948, καθορίζει τα βασικά δικαιώματα και ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη ζωή και την ελεύθερη κυκλοφορία, όλων των ατόμων, ανεξαρτήτως «ιθαγένειας, τόπου διαμονής, φύλου, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, χρώμα, θρησκεία, γλώσσα ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση».

Ο ΠΟΥ ξεκινά έκτακτη συνεδρίαση για τη ΓάζαΤο εκτελεστικό συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση. Μιλώντας στην αρχή της συνόδου, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους εξέφρασε μεγάλη απογοήτευση για την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει ψήφισμα που ζητούσε κατάπαυση του πυρός.
«Η κατάπαυση του πυρός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί πραγματικά ο λαός της Γάζας», είπε, προσθέτοντας ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα έχει μειωθεί στο ένα τρίτο.
Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είναι εξαντλημένοι και λειτουργούν με εξαιρετικά περιορισμένους πόρους, είπε.
Keywords
Τυχαία Θέματα