Διχασμός σε κυβέρνηση και βουλευτές

Τη στιγμή που διαφαίνεται ότι η χώρα πορεύεται προς ομαλότερη οδό ως προς τη διαχείριση του χρέους, η κυβέρνηση, το ΠαΣοΚ και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα παρουσιάζουν αυξανόμενη αδυναμία εξεύρεσης βάσης συνεννόησης και κοινού βηματισμού, με στόχο τη συντεταγμένη εφαρμογή της πολιτικής που έχει περιγραφεί ως μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση. Κατά πολλούς, η μετουσίωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων σε οικονομική και πολιτική πρακτική, η ερμηνεία τους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και οι επιπτώσεις τους θα κρίνουν το κατά πόσον η
κυβέρνηση και ο κ. Γ. Παπανδρέου είναι σε θέση να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, να προχωρήσουν στην τήρηση των δεσμεύσεών τους και παράλληλα να ανακόψουν τη χιονοστιβάδα περικοπών στα εισοδήματα των πολιτών. Κατά τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, όμως, τίποτε από όλα αυτά δεν θεωρείται αυτή τη στιγμή βέβαιο και δεδομένο. Οι περισσότεροι συμφωνούν, πάντως, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να συνεχιστεί η καρκινοβασία και η ασυνεννοησία, που τείνουν να προσλάβουν πρωτόγνωρες διαστάσεις, με άγνωστες επιπτώσεις σε....... οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πεδίο.Στην ΚΟ του ΠαΣοΚ έχουν παρουσιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες πολλαπλές προσπάθειες αυτονομήσεων, αντιδράσεις σε νομοσχέδια, ακόμη και «ανταρσίες» βουλευτών, όπως αυτή των «21» που εκδηλώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά του υπουργού Υποδομών, κ. Ι.Ραγκούση, από τον οποίο απαίτησαν να προσέλθει στον αρμόδιο ΚΤΕ, προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιό του για την απελευθέρωση των ταξί.

Με αφορμή αυτά, μεταξύ των βουλευτών του ΠαΣοΚ έχουν εκδηλωθεί τάσεις υποχώρησης, είτε υπό την πίεση επαγγελματικών ομάδων, όπως οι οδηγοί ταξί, είτε υπό την πίεση τοπικών συμφερόντων, όπως στην περίπτωση των διοικητικών συγχωνεύσεων νοσοκομείων, τις οποίες παρουσίασε ο κ. Α. Λοβέρδος την προηγούμενη Πέμπτη και αμέσως προκλήθηκαν αναταραχή και συζητήσεις στους διαδρόμους της Βουλής, καθώς πολλοί βουλευτές έσπευσαν να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους για τους όρους με τους οποίους γίνονται οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Το ισχυρότερο πλήγμα όμως ήλθε με την απόρριψη από 14 βουλευτές της πλειοψηφίας της πρότασης για τη σύσταση γνωμοδοτικού συμβουλίου για την παραπομπή των πρώην υπουργών της ΝΔ, κκ. Γ.Αλογοσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη , σε προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Siemens.

Εν όψει δε της συζήτησης και ψήφισης του νόμου-πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι αντιδράσεις έχουν ήδη εκφραστεί από πρυτάνεις που πρόσκεινται στο ΠαΣοΚ, όπως ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Ι.Μυλόπουλος, και εν πολλοίς έχουν υιοθετηθεί και από μερίδα βουλευτών. Κατόπιν αυτών, η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου έχει ήδη ξεκινήσει προσπάθεια πολιτικής και... ψυχολογικής προετοιμασίας βουλευτών της συμπολίτευσης.
Βλέμμα στραμμένο στις εκλογές Ολα τα παραπάνω έχουν για μια ακόμη φορά θορυβήσει κοινοβουλευτικά στελέχη και συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, οι οποίοι επισημαίνουν ότι καμία ευρωπαϊκή απ
Keywords
Τυχαία Θέματα